Xi Jinping a obținut al treilea mandat de președinte al Chinei. Cum vor arăta următorii 5 ani

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 10.03.2023 - 11:36
Xi Jinping a obținut al treilea mandat de președinte al Chinei - Foto: Profimedia Images
Xi Jinping a obținut al treilea mandat de președinte al Chinei - Foto: Profimedia Images

Xi Jinping a obținut al treilea mandat de președinte al Chinei. Cum vor arăta următorii 5 ani? Încetinirea economiei Chinei va domina acest mandat, dar decizia lui Xi de a plasa loialiști în conducerea de vârf a Partidului Comunist a stârnit îngrijorări, scrie AFP.

SHARE

Xi Jinping a obținut al treilea mandat de președinte al Chinei. Cum vor arăta următorii 5 ani? Încetinirea economiei Chinei va domina acest mandat, dar decizia lui Xi de a plasa loialiști în conducerea de vârf a Partidului Comunist a stârnit îngrijorări, scrie AFP.

Agenția de presă analizează modul în care se așteaptă să gestioneze problemele cheie cu care se confruntă țara.

Încetinirea economiei Chinei va domina probabil următorii cinci ani ai lui Xi, dar decizia sa de a plasa loialiști în conducerea Partidului Comunist a stârnit îngrijorarea că el va acorda prioritate ideologiei în detrimentul creșterii.

A doua cea mai mare economie a lumii s-a extins cu doar trei procente anul trecut, comparativ cu ținta de aproximativ 5,5 la sută, din cauza restricțiilor stricte legate de Covid și a crizei imobiliare. 

Beijingul și-a stabilit un obiectiv de creștere de „aproximativ cinci procente” pentru 2023, unul dintre cele mai scăzute din ultimele decenii.

Xi Jinping a obținut al treilea mandat de președinte al Chinei. Cum vor arăta următorii 5 ani

Zilele reformatorilor liberali care conduceau economia s-au încheiat, în timp ce istoricul lui Xi Jinping de susținere a industriei grele și de reprimare a tehnologiei mari sugerează o implicare mai mare a Statului în economie în perioada următoare.

Având în vedere că Statele Unite ale Americii promit să acorde prioritate menținerii „un avantaj competitiv de durată” față de China, în timp ce se luptă pentru dominația asupra tehnologiei, Beijingul se poate afla sub o presiune din ce în ce mai mare la nivel internațional, pe măsură ce creșterea încetinește la nivel național.

Tensiuni cu SUA

Relațiile dintre Beijing și Washington au fost într-un declin constant în ultimii ani, cele două părți confruntându-se cu o serie de probleme, inclusiv comerțul, drepturile omului și originile Covid-19.

O vizită planificată a secretarului de stat al SUA Antony Blinken luna trecută a fost anulată în ultimul moment, după ce Statele Unite au doborât un balon chinez despre care se spunea că supraveghea teritoriul SUA - o afirmație respinsă cu fermitate de Beijing.

De atunci, diplomații chinezi au menținut un ritm constant al criticilor anti-americane, ministrul de externe Qin Gang avertizând săptămâna aceasta despre „conflict și confruntare” cu potențial „consecințe catastrofale” dacă Washingtonul nu își schimbă direcția.

Xi însuși a lansat, de asemenea, o mustrare directă la adresa Washingtonului în această săptămână, acuzând „țările occidentale conduse de Statele Unite” că încearcă să împiedice ascensiunea Chinei.

Țările în cauză „ au implementat izolarea completă, încercuirea și suprimarea Chinei, ceea ce a adus provocări severe fără precedent pentru dezvoltarea țării noastre”, a spus Xi, potrivit agenției de presă de stat Xinhua.

Amenințările din Taiwan

După ce a intensificat tensiunile cu Taiwan, Xi ar putea decide că este momentul potrivit pentru a îndeplini ambiția de lungă durată a Beijingului de a ocupa insula democratică auto-condusă.

Zgomotul sabiei Chinei față de Taiwan a devenit mai pronunțat în ultimii ani.

O vizită a președintelui Camerei SUA de atunci, Nancy Pelosi, anul trecut, a determinat Beijingul să organizeze cele mai mari exerciții militare în jurul insulei din ultimii ani.

Partidul Comunist și-a consacrat pentru prima dată opoziția față de independența Taiwanului în constituția sa în octombrie.

Orice mișcare de a invada Taiwan ar face ravagii în lanțurile globale de aprovizionare, dat fiind că insula este un furnizor major de semiconductori -- o componentă esențială pentru majoritatea electronicelor moderne.

De asemenea, ar provoca indignarea Occidentului, ar adânci izolarea Chinei, ar aduce Beijingul și Washingtonul mai aproape ca niciodată de confruntarea militară directă și ar elimina libertățile democratice câștigate cu greu din Taiwan.

Citește și: VIDEO Marina Regală britanică, bază militară în Norvegia, în coasta Rusiei. „Fantomele munților”

China a anunțat duminică că bugetul său militar va crește cu cel mai rapid ritm din ultimii patru ani, în timp ce premierul în exercițiu Li Keqiang a avertizat cu privire la „escaladarea” amenințărilor din străinătate.

Drepturile omului

China, sub conducerea lui Xi, a cunoscut eradicarea aproape totală a societății civile - zeci de activiști au fugit din țară, iar opoziția față de guvern a fost aproape înlăturată.

În regiunea Xinjiang, grupurile care luptă pentru drepturile omului spun că mai mult de un milion de uiguri și alte minorități musulmane sunt captive în ceea ce Statele Unite și parlamentarii din unele țări occidentale au spus că echivalează cu genocid.

Citește și: EXCLUSIV Povestea cumplită a unei jurnaliste despre regimul Assad. „Au vrut să-mi execute copiii”

Situația pare puțin probabil să se îmbunătățească în următorii cinci ani, deoarece puterea lui Xi devine din ce în ce mai imposibil de contestat, iar conducerea se îndepărtează de presiunea internațională.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te