Potrivit acestui raport, aceşti cercetători ar fi prezentat simptome atât ale covid-19, cât şi ale unei boli sezoniere mai comune, cu o lună înainte ca China să anunţe începutul pandemiei în oraşul Wuhan.
Conform publicaţiei menţionate, care citează surse neprecizate din serviciile de informaţii americane, un raport al Departamentului de Stat al SUA semnalează că trei cercetători chinezi s-au îmbolnăvit în toamna anului 2009, alimentând astfel îndoielile asupra originii coronavirusului SARS-CoV-2.
Citește și: Farisei: liderii AUR votează respingerea propriei inițiative privind tăierea subvențiilor partidelor
Raportul despre care scrie cotidianul american a fost redactat în ultimele zile ale administraţiei preşedintelui Donald Trump şi susţine teoria conform căreia virusul a apărut probabil în mod natural, în urma contactului între animale şi oameni, dar nici nu exclude posibilitatea unei scăpări accidentale a virusului de la laboratorul din Wuhan, unde se desfăşurau cercetări asupra coronavirusului la lilieci. Versiunea unei asemenea scăpări a fost negată în mod repetat de autorităţile chineze.
China a calificat drept ″false″ relatările publicaţiei The Wall Street Journal.
Un editorial din WSJ, publicat la 3 iunie, cere guvernului SUA să mențină presiunea asupra Chinei, pentru a afla adevărul asupra originii coronavirusului. “Este crucial ca lumea să învețe cum a început pandemia și în ce măsură în minciunile de la Beijing au alimentat această criză globală. SUA trebuie să demonstreze că un astfel de comportament răuvoitor nu va fi tolerat“, a scris David Asher. El amintește că Beijingul a eliminat Taiwanul din OMS, lipsind lumea de experiența acestui stat în combaterea virusului.
Puteți citi integral articolele din Wall Street Journal:
Intelligence on Sick Staff at Wuhan Lab Fuels Debate on Covid-19 Origin