Vrem obuziere şenilate de la Coreea de Sud şi muniţie. O delegaţie română a negociat la Seul

DE Florin Budescu | Actualizat: 01.08.2023 - 09:26
Vrem obuziere şenilate de la Coreea de Sud - Foto: Wikimedia/대한민국 국군 Republic of Korea Armed Forces/CC BY-SA 2.0

România vrea să achiziţioneze obuziere șenilate şi muniție de miliarde de lei, prin Compania Națională Romtehnica, pentru operațiuni militare de intensitate ridicată. O amplă delegație politică din România a fost în Coreea de Sud, pentru a negocia contractul.

SHARE

CN Romtehnica, aflată în coordonarea Ministerului Apărării Naționale (MapN), care acționează ca interfață între industria românească de Apărare și cu partenerii externi ai acesteia, vrea să cumpere 3 sisteme de obuziere autopropulsate pe șenile.

Acestea trebuie să aibă un calibru de 155 mm, să fie de nivel batalion. Ar urma să fie achiziţionată şi muniția pentru aceste sisteme. Fiecare va fi compus din 18 obuziere, astfel că numărul total al acestora, vizat pentru achiziție, este de 54.

Vrem obuziere şenilate de la Coreea de Sud

Valoarea totală a achiziției, pentru care a fost inițiată o procedură de licitație restrânsă, este estimată la peste 4,18 miliarde lei, plus TVA. Romtehnica așteaptă oferte până pe 11 septembrie, conform Profit.ro.

″Produsul (...) va permite structurilor înzestrate cu acesta să desfășoare operații de intensitate ridicată și să asigure sprijinul nemijlocit al operațiilor marilor unități/unităților interarme, contracararea acțiunilor artileriei adversarului și sprijinul prin foc în adâncime", arată documentaţia de atribuire.

Citeşte şi: Parlamentul a abrobat înzestrarea Armatei Române. Ce arme cumpărăm: tancuri, submarin, rachete

Conform acesteia, Romtehnica doreşte înzestrare pentru "angajarea mai multor tipuri de ținte terestre sau la suprafața apei (punctuale, de suprafață, fixe, în mișcare, adăpostite, neadăpostite, protejate sau neprotejate de blindaj), în majoritatea tipurilor de teren (inclusiv litoral, zone muntoase, arctice, împădurite, junglă, deșert, mediu urban), în condiții speciale (vizibilitate redusă, temperaturi extrem de ridicate/foarte scăzute), atât ziua, cât și noaptea″, se precizează în documentația de atribuire.

Citeşte şi: Tîlvăr: „Înzestrarea cu sisteme PATRIOT adaugă o capabilitate de apărare aeriană Armatei Române”

Procedura de achiziție reprezintă prima etapă a unui program de înzestrare, pentru care a fost solicitată în primăvară aprobarea Parlamentului și a cărui valoare totală este estimată la 1,923 miliarde de dolari. 

La sfârșitul anului trecut, o amplă delegație politică din România a efectuat o vizită în Coreea de Sud, unde s-a discutat despre achiziția de armament, dar și despre industria română de apărare, pe agendă figurând și obuzierele de 155 mm sud-coreene K9 Thunder.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te