Von der Leyen acuză Belarus de război hibrid: „A suit migranți în avioane și i-a împins spre Europa”

DE Elena Andrei | Actualizat: 15.09.2021 - 21:37
Ursula von der Leyen acuză Belarus de război hibrid/foto:ted.como

Președintele Comisiei Europene acuză Belarusul de lansarea unui „atac hibrid” împotriva Europei, manipulând criza migranților.

SHARE

Ursula von der Leyen a acuzat miercuri Belarusul că a lansat un atac hibrid pentru a destabiliza Europa, lăsând migranții să treacă în Europa.

„Regimul de la Minsk a manipulat ființele umane. A pus oamenii în avioane și i-a împins literalmente către granițele Europei", a declarat președintele Comisiei Europene în sesiunea plenară a Parlamentului European de la Strasbourg, în timpul discursului său privind starea Uniunii.

„Să-l numim așa cum este: un atac hibrid pentru a destabiliza Europa”, a adăugat ea, exprimând sprijinul pentru Lituania, Letonia și Polonia.

Von der Leyen a cerut statelor membre UE să adopte pachetul legislativ privind migrația și azilul pe care Comisia Europeană l-a propus în septembrie anul trecut.

„Majoritatea europenilor este de acord că ar trebui să acționăm pentru a reduce migrația neregulată, dar și să oferim un refugiu celor forțați să fugă”, a remarcat ea, îndemnând guvernele UE să găsească un teren comun pe această temă 

Citește și

Lidera opoziţiei belaruse din exil, Svetlana Tihanovskaia, cere ajutor președintelui Franței

Facebook, Twitter și Telegram, amendate din nou în Rusia pentru „ingerințe electorale”

 

În august, țările UE care se învecinează cu Belarus - Lituania, Letonia și Polonia - au solicitat ajutorul blocului pe fondul unei creșteri dramatice a numărului de migranți ilegali din Irak, Afganistan și Siria care trec frontierele.

Aceștia l-au acuzat pe președintele belarus, Alexander Lukașenko, că a invitat în mod intenționat „turiști” din țările care sunt principala sursă de migrație către UE. 

În iunie, blocul a interzis intrarea în spațiul aerian al UE și accesul la aeroporturile UE pentru toate avioanele din Belarus, în urma devierii forțate a unui zbor Ryanair către Minsk și a reținerii jurnalistului belarus Raman Pratasevici și a partenerei sale.

Din octombrie 2020, UE a impus sancțiuni împotriva a 166 de persoane și 15 entități din Belarus pentru încălcări ale drepturilor omului.

În timpul vizitei sale în Irak săptămâna trecută, șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a cerut autorităților irakiene să suspende definitiv zborurile care transportă migranți către bloc.

 

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.