Volodimir Zelenski critică ideea unui tribunal special hibrid, pentru Rusia

DE Florin Budescu | Actualizat: 04.05.2023 - 21:13
Volodimir Zelenski, la Haga - Foto: president.gov.ua

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, vorbind la Haga, a cerut crearea unui tribunal internațional cu drepturi depline, privind presupusa crimă de agresiune comisă de Rusia, și a criticat unul dintre formatele propuse, așa-numitul tribunal hibrid.

SHARE

Zelensky a subliniat că această presupusă "crimă de agresiune", cum este numită ea, în limbaj juridic, este culpa principală a Rusiei și este posibil să se asigure responsabilitatea pentru aceasta doar prin crearea unui tribunal.

Zelenski critică înfiinţarea tribunalului hibrid pentru Rusia 

„Declanșarea unui război de agresivitate este o crimă care diferă de alte crime, prin aceea că conține toate relele altor crime.

Trebuie să transformăm experiența Proceselor de la Nürnberg... De aceea, susținem crearea unui astfel de tribunal.

Ne dorim să continue tradiția pedepsei pentru infracțiunea de agresiune – ca garanție a nerepetării acesteia”, a spus președintele.

"Dacă vrem dreptate, nu trebuie să căutăm scuze, să ne referim la neajunsurile dreptului internațional existent.

În schimb, ar trebui să luăm decizii îndrăznețe, care să corecteze aceste neajunsuri. Așa au făcut inițiatorii procesului de la Nürnberg și asta este ceea ce trebuie să facem acum.

Nu trebuie să ne fie frică - agresorul trebuie să simtă mâna dreptății îndreptată împotriva lui. Aceasta este responsabilitatea noastră istorică", a subliniat el., conform Evropeiska Pravda.

Citeşte şi: Peste 400 de cilivi uciși la Bucha au fost executați cu sânge rece de soldații ruși, spune primarul

Zelenski a atenţionat că se așteaptă la un tribunal cu drepturi depline, pentru acuzarea conducerii de vârf a Federației Ruse, criticând ideea unui așa-zis "tribunal hibrid". 

"Instanțele ucrainene vor asigura dreptate pentru majoritatea crimelor ocupanților ruși. Sunt foarte recunoscător CPI și întregii echipe care lucrează cu instanța, pentru a asigura Justiția.

Dar o singură instituție este capabilă să răspundă crimei de agresiune - tribunalul. Tribunalul, nu ceva hibrid, care să permită în mod formal închiderea chestiunii.

Fără compromis

Nu un compromis, care să le permită politicienilor să spună că problema se presupune că este rezolvată. Avem nevoie de un tribunal real, cu drepturi depline. Și real, complet, justiție cu adevărat”, a subliniat Volodimir Zelenski.

În discursul său, el a mai menționat că probabil toată lumea „ar dori să vadă un alt Vladimir aici” , făcând, se pare, aluzie la președintele rus Vladimir Putin. 

Anterior, mass-media a informat că Bruxelles și țările G7 sunt înclinate să creadă că cea mai realistă perspectivă, de a-i aduce în fața Justiției pe cei vinovați de crima de agresiune împotriva Ucrainei, ar fi un aşa-numit „tribunal hibrid”, care să combine jurisdicția națională a Ucrainei, cu un proces bazat pe dreptul internațional, cu judecători din diferite țări.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te