Dezvoltarea militară a Ucrainei, cu sprijinul Occidentului, constituie o ameninţare serioasă la adresa Rusiei, a declarat joi preşedintele rus Vladimir Putin, la două zile după ce şeful Pentagonului, Lloyd Austin, aflat într-o vizită la Kiev în cadrul turneului său în regiunea Mării Negre, şi-a manifestat sprijinul pentru Ucraina, încurajând totodată aspiraţiile de aderare la NATO ale acestei ţări, relatează Reuters.
Vizita efectuată marţi de ministrul american al apărării la Kiev în cadrul căreia a declarat că nicio ţară terţă nu se poate opune dorinţei Ucrainei de a se integra în Alianţa Nord-Atlantică deschide de fapt calea unei astfel de aderări, a afirmat preşedintele rus în cursul unei reuniuni a Clubului de discuţii de la Valdai, care reuneşte jurnalişti şi experţi ruşi şi străini specializaţi în problemele Rusiei.
Indiferent dacă va fi sau nu cazul, interesele Rusiei sunt oricum vizate, a spus liderul rus.
Citește și: N-aveam 500 de morți pe zi dacă statul român îi punea cătușe lui Șoșoacă și oprea emisia Antenei 3
"O aderare oficială (a Ucrainei) la NATO s-ar putea să nu aibă loc, dar dezvoltarea militară a teritoriului său este deja în curs de desfăşurare", a declarat preşedintele rus, avertizând că "aceasta reprezintă într-adevăr o ameninţare pentru Rusia". "Suntem conştienţi de aceasta", a adăugat el.
Mai mult, şeful statului rus a declarat că ţările NATO, sub pretextul unor centre de antrenament, pot desfăşura rachete pe teritoriul Ucrainei, conform agenţiei de presă TASS şi publicaţiei Vzgliad.
"Mâine-poimâne ar putea apărea rachete lânga Harkov, ce ar trebui să facem atunci", a întrebat el retoric, denunţând apropierea infrastructurii militare a Alianţei de frontierele Rusiei ca urmare a extinderii NATO.
Citește și: Anamaria Prodan îl îngenunchează pe Reghe: „Nu avem nimic de împărțit. Pleacă cu salariul”
De la anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia în 2014, urmată de începerea conflictului dintre forţele guvernamentale ucrainene şi separatişti proruşi - sprijiniţi de Moscova - în Donbas, SUA sunt cel mai puternic susţinător al Kievului.
În cursul vizitei sale la Kiev, şeful Pentagonului a acuzat Moscova de "obstrucţionarea unei rezolvări paşnice" a conflictului din estul Ucrainei.
Kremlinul nu încetează să repete că eventuala aderare a Ucrainei - care are legături strânse cu Rusia încă din cele mai vechi timpuri - la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord ar constitui o "linie roşie" pentru Moscova.
Săptămâna aceasta, Rusia a rupt practic relaţiile sale diplomatice cu NATO în urma deciziei Alianţei de a expulza opt membri ai misiunii diplomatice ruse de la Bruxelles sub suspiciunea că ar fi fost "agenţi nedeclaraţi ai agenţiilor de informaţii ruse".
Alianţa Nord-Atlantică a adoptat joi un nou plan global de apărare împotriva unui eventual atac din partea Rusiei pe mai multe fronturi, dorind astfel să-şi reafirme forţa de descurajare faţă de Moscova.
În cursul sesiunii de întrebări-răspunsuri desfăşurate joi în cadrul Forumului de la Valdai, sesiune care a durat mai multe ore, Putin s-a arătat optimist în privinţa relaţiilor sale cu administraţia preşedintelui Joe Biden.
Preşedintele rus consideră că discuţiile dintre Moscova şi Washington privind stabilitatea strategică şi securitatea cibernetică merg într-o direcţie bună, apreciind că summitul din iunie de la Geneva cu Joe Biden a fost productiv, potrivit Agerpres.