Viktor Orban își desființează oponenții. Pune securitatea pe ei prin legea Protecției Suveranității

DE Adina Mutăr | 22.11.2023 - 20:42
Viktor Orban își desființează oponenții. Pune securitatea pe ei prin legea Protecției Suveranității - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Viktor Orban își desființează oponenții. Pune securitatea pe ei prin legea Protecției Suveranității, care are un buget generos, implicând mai multe instituții.

SHARE

Premierul Ungariei, Viktor Orban, își desființează oponenții „legal”. Pune securitatea pe ei prin legea Protecției Suveranității, ce beneficiază de un amplu sprijin bugetar și instituțional, inclusiv din partea serviciilor de informații, pentru a identifica pretinse eforturi străine de a influența politica internă.

Orban caută noi puteri pentru a detecta și pedepsi ceea ce vede ca „influențe străine” în națiunea Uniunii Europene, cea mai recentă dintr-o serie de mișcări din ce în ce mai autocratice sub conducerea sa de peste zece ani.

Potrivit unui proiect de lege depus de partidul de guvernământ al lui Orban marți seara, prim-ministrul va alege șeful agenției.

Viktor Orban își desființează oponenții. Pune securitatea pe ei prin legea Protecției Suveranității

Proiectul de lege, care aproape sigur va fi aprobat deoarece parlamentarii lui Orban dețin o supramajoritate în legislativ, va impune o pedeapsă de închisoare de până la trei ani politicienilor care acceptă fonduri străine în alegeri.

De asemenea, va permite autorităților să închidă grupurile civile despre care se consideră că încalcă noile reglementări.

Legislația accelerează consolidarea puterii fără precedent a lui Orban, brandul naționalist extinzându-și influența în toate categoriile sociale din Ungaria, de la politică, afaceri, tribunale și chiar educație și cultură.

Relațiile confortabile ale lui Orban cu liderii autoritari de la Moscova și Beijing au făcut din Ungaria oaia neagră a Europei, potrivit Bloomberg.

Citește și: Viktor Orban se opune aderării Ucrainei la UE. ”Vom rezista ideilor nebuneşti de la Bruxelles”

De asemenea, a stârnit tensiuni cu aliații occidentali din UE și alianța militară NATO, în special după invazia Rusiei în Ucraina.

Anul trecut, UE a suspendat peste 30 de miliarde de dolari din finanțarea Ungariei pentru statul de drept și probleme de corupție, bani pe care Orban îi negociază pentru a-i debloca după o recesiune prelungită și o criză bugetară, potrivit news.yahoo.com.

Citește și: Viktor Orban compară UE cu tancurile Uniunii Sovietice

Un susținător ferm al fostului președinte al SUA Donald Trump, Orban le-a spus susținătorilor săptămâna trecută că vor fi necesare reguli mai stricte pentru a menține în frâu ceea ce el a numit „hegemonia liberală”, pe care a acuzat-o pentru o înfrângere cruntă a alegerilor din 2002, care l-a forțat să intre în opoziție timp de opt ani. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te