Viktor Orban cere Rusiei prizonieri ucraineni „ca să facă pe viteazul în fața maghiarilor”

DE Adina Mutăr | Actualizat: 21.06.2023 - 22:30
Viktor Orban cere Rusiei prizonieri ucraineni (imagine cu rol ilustrativ)-Foto: Profimedia Images

Premierul Ungariei, Viktor Orban, este acuzat de Kiev că face pe viteazul cerând rușilor să-i transfere prizonieri de război ucraineni.

SHARE

Ambasada Ucrainei la Budapesta a reușit să elibereze trei prizonieri de război ucraineni din Ungaria.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, face pe viteazul cerând rușilor să-i transfere prizonieri de război ucraineni, pe care nu-i pune în libertate.

Potrivit lui Oleh Nikolenko, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, cei trei prizonieri eliberați s-au întors acasă și primesc tot sprijinul necesar, în timp ce continuă eforturile diplomaților ucraineni pentru recuperarea celorlalți prizonieri ucraineni predați Ungariei de către Rusia. 

Viktor Orban cere Rusiei prizonieri ucraineni „ca să facă pe eroul în fața maghiarilor”

La începutul lunii iunie 2023, partea maghiară a anunțat că 11 prizonieri de război ucraineni au fost luați din Rusia în temeiul unor acorduri dintre Biserica Ortodoxă Rusă și Serviciul Maltez de Ajutor, potrivit mil.in.ua.

Partea maghiară nu a acordat diplomaților ucraineni acces la cetățenii Ucrainei, afirmând că aceștia au un statut liber. De asemenea, a negat implicarea guvernului în transferul prizonierilor de război.

Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a declarat că premierul ungar Viktor Orban este interesat personal de transferul prizonierilor de război ucraineni din Rusia.

Potrivit ministrului, „Orban a trebuit să le arate maghiarilor atât din Ungaria, cât și din afara Ungariei că el este singurul lor apărător”.

Ungaria a negat transferul

Andri Iusov, reprezentant al Serviciului de Informații al Ministerului Apărării al Ucrainei, a declarat că Ucraina știa de operațiunea specială rusă privind transferul prizonierilor de război ucraineni în Ungaria încă dinainte de declarațiile oficiale.

Dar Budapesta a negat operațiunea.

Citește și: Ungaria amenință să blocheze aderarea Ucrainei la NATO și pune condiții Kievului

„Au negat până în momentul în care informația a devenit publică în mass-media. Apoi a fost făcută publică unilateral de către Biserica Ortodoxă Rusă și abia după aceea reprezentanții Guvernului maghiar au început efectiv să ofere informații destul de controversate.

La început, au spus că soldații sunt prizonieri de război, apoi că sunt oameni liberi în Ungaria și că ei înșiși s-au îndreptat către ei. Dar nu este așa. A existat o cerere din partea Ungariei, în special în privința prizonierilor de război. Există o confirmare a acestui lucru, inclusiv documente”, a spus Iusov.

Citește și: Ungaria a blocat rambursarea armelor furnizate de UE Ucrainei. Care sunt motivele

El a menționat că, după ce prizonierii au fost transferați în Ungaria, aceștia nu au fost eliberați, sunt sub supraveghere, iar contactul și comunicarea cu ei sunt limitate.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te