Viktor Orban, alături de Iohannis la șefia NATO. Ungaria, poziție fermă împotriva lui Mark Rutte

DE Daniel Toșa | Actualizat: 04.04.2024 - 08:24
Viktor Orban, alături de Iohannis la șefia NATO. Ungaria, poziție fermă împotriva lui Mark Rutte - Foto: Profimedia images

Viktor Orban, alături de Iohannis la șefia NATO. Ungaria, poziție fermă împotriva lui Mark Rutte. Ministrul maghiar de externe, Péter Szijjártó, a declarat că Ungaria va continua să blocheze candidatura premierului olandez Mark Rutte pentru funcția de secretar general al NATO.

SHARE

Viktor Orban, alături de Iohannis la șefia NATO. Ungaria, poziție fermă împotriva lui Mark Rutte. În schimb, Szijjártó a sugerat că ar putea fi de acord cu susținerea președintelui Klaus Iohannis pentru această poziție, potrivit declarațiilor citate de MTI.

Viktor Orban, alături de Iohannis la șefia NATO. Ungaria, poziție fermă împotriva lui Mark Rutte

În timpul unei conferințe de presă organizate în timpul pauzei reuniunii miniștrilor de externe NATO, Szijjártó a subliniat angajamentul Ungariei pentru întărirea aripii de est a alianței și a exprimat speranța că această direcție se va reflecta în alegerea următorului secretar general.

De-a lungul istoriei NATO, secretarul general nu a provenit niciodată dintr-un stat membru din Europa Centrală sau de Est, deși majoritatea țărilor din regiune sunt membre NATO de aproximativ 20-25 de ani. „De aceea, eu cred că este timpul să ne gândim serios la această idee”, a subliniat Szijjártó.

Ministrul maghiar a admis că principala amenințare de securitate pentru regiune vine dinspre Moscova, chiar dacă Ungaria a menținut relații cordiale cu Rusia și după invazia din Ucraina.

Citește și: Iohannis despre candidatura la funcţia de secretar general al NATO: „Nu intenționez să mă retrag”

Cu toate acestea, Szijjártó a confirmat că Ungaria nu susține candidatura lui Mark Rutte, menționând că NATO este o alianță unde este necesar cel mai înalt nivel de încredere în lideri.

El a explicat că Ungaria nu poate avea încredere în Rutte din cauza unor declarații anterioare referitoare la țara sa.

Cu toate acestea, ministrul a dezvăluit că mai sunt câteva state membre ale NATO care ezită în privința susținerii lui Rutte, iar nominalizarea președintelui Klaus Iohannis a creat o nouă dinamică în acest sens.

Citește și: Care sunt cele 3 state pe care se mai poate baza Klaus Iohannis ca să ajungă șeful NATO?

„Ne bucurăm că există un candidat din Europa Centrală și vă voi spune din nou: credem că este timpul să discutăm serios despre modul în care NATO poate avea un secretar general din regiunea Europei Centrale sau de Est”, a concluzionat Szijjártó, fără a face o declarație explicită privind sprijinul Ungariei pentru candidatura lui Klaus Iohannis la șefia NATO

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te