Viitorul politic al fostului premier britanic Boris Johnson ar putea fi decis în câteva săptămâni

DE Florin Budescu | Actualizat: 04.05.2023 - 14:53
Boris Johnson, fost premier britanic - Foto: Profimedia Images

În Scandalul Partygate, viitorul politic al fostului premier conservator al Marii Britanii, Boris Johnson, ar putea fi decis în următoarele câteva săptămâni. Pe 23-24 mai, se va finaliza ancheta ce va stabili dacă Johnson a indus în eroare parlamentarii.

SHARE

Un grup de parlamentari britanici investighează afirmațiile că el a indus în eroare Parlamentul, cu privire la Scandalul Partygate.

Boris Johnson, viitor politic în cumpănă

După ce s-a ferit să facă orice ar putea fi privit ca influențând alegerile locale sau ar fi umbrit încoronarea Regelui Charles al III-lea, Comisia pentru privilegii se pregătește să încheie ancheta asupra fostului prim-ministru.

În zilele de 23 și 24 mai, comisia ar încerca să finalizeze un proiect de raport, care va decide dacă Johnson a indus în eroare parlamentarii, cu privire la cunoștințele sale despre partidele care încălcau legea, în timpul Covid.

Comitetul format din șapte membri, cu majoritate conservatoare, va organiza întâlniri faţă-n faţă, pentru a verifica dovezile, în efortul de a ajunge la o concluzie despre comportamentul lui Johnson, potrivit unor persoane din interiorul comisiei.

Citeşte şi: Șeful BBC demisionează. Potenţial conflict de interese, aranjarea unui împrumut pentru Boris Johnson

Speranța este că ancheta, care durează de peste un an, poate trece la ultima etapă, înainte să intre în vacanţă Camera Comunelor, pe 25 mai.

Cu toate acestea, procesul este departe de a fi simplu. Ar putea dura mai mult dacă parlamentarii sunt împărțiți în opinia lor, dacă Johnson a indus sau nu în eroare Parlamentul, iar aceasta va influenţa sancțiunea cu care s-ar confrunta acesta.

Odată ce un proiect de raport a fost semnat de către Comitetul de privilegii, Johnson va avea la dispoziție două săptămâni, pentru a răspunde înainte ca raportul final să fie publicat, conform The Guardian.

Citeşte şi: Boris Johnson a declarat că există părți pozitive ale războiului dintre Rusia și Ucraina

Guvernul lui Rishi Sunak va trebui apoi să depună o moțiune, pentru a susține concluziile.

Dar problema ar putea fi extinsă și mai mult, dacă Johnson sau aliații săi încearcă să lupte împotriva oricărei sancțiuni, prin modificarea moțiunii, așa cum s-a întâmplat atunci când fostul deputat Owen Paterson a încercat să scape de o pedeapsă pentru lobby.

Johnson și-a menținut afirmaţiile privind nevinovăția sa. Un purtător de cuvânt al fostului premier a declarat:

„Continuăm să cooperăm pe deplin cu comitetul și îi vom studia constatările, atunci când vor fi prezentate. Domnul Johnson nu a indus în eroare cu bună știință, deliberat sau voit parlamentul.”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te