Șeful BBC demisionează. Potenţial conflict de interese, aranjarea unui împrumut pentru Boris Johnson

DE Florin Budescu | Actualizat: 28.04.2023 - 14:49
Richard Sharp, şef BBC demisionar, şi Boris Johnson, fost premier britanic - Foto: Profimedia Images

Președintele BBC a demisionat, după ce un raport a constatat că nu a dezvăluit un potențial conflict de interese, cu privire la rolul său, în aranjarea unui împrumut pentru Boris Johnson, în urmă cu mai bine de doi ani. "Scandalurile Johnson" continuă în UK.

SHARE

Postul național, finanțat din fonduri publice, a suferit presiuni politice, după ce s-a dezvăluit că Richard Sharp a ajutat la aranjarea unei linii de credit, cu săptămâni înainte de a fi numit la BBC, la recomandarea Guvernului Marii Britanii.

Şeful BBC demisionează

Linia de credit de 800.000 de lire sterline (adică de 1 milion de dolari) a venit de la bogatul om de afaceri canadian Sam Blyth, un văr îndepărtat al lui Johnson. În limba engleză, "sharp" înseamnă "ascuţit", iar verbul "to blyth" defineşte "a te gândi la ceva în exces".

Creditul a fost facilitat de Sharp, fost bancher Goldman Sachs, donator al Partidului Conservator, care a aranjat o întâlnire între Blyth și cel mai înalt funcționar public al Regatului Unit, pentru a discuta oferta de ajutor financiar a lui Blyth.

Johnson era atunci liderul Partidului Conservator, precum și prim-ministru britanic, conform Associated Press.

Citeşte şi: Ziua fără precedent în care BBC a anunţat că nu există nici o ştire care merită să fie difuzată

Președintele BBC a demisionat după ce un raport a constatat că a încălcat regulile guvernamentale care reglementează numirile publice.

Radiodifuzorul național finanțat din fonduri publice a fost sub presiune, după ce s-a dezvăluit că Sharp, un donator al Partidului Conservator, a ajutat la aranjarea unui împrumut pentru premierul de atunci, Boris Johnson, în anul 2021, cu câteva săptămâni înainte ca acesta să fie numit la BBC, la recomandarea guvernului.

Citeşte şi: Fiscul percheziţionează birourile BBC din New Delhi, după ce corporaţia l-a criticat pe premier

Un raport asupra episodului, făcut de avocatul senior Adam Heppinstall, constată că Sharp „nu a dezvăluit potențialele conflicte de interese”.

Raportul a constatat că Sharp nu și-a dezvăluit rolul său în garanția de împrumut comisiei de numiri a BBC, înainte de a fi numit președinte, la începutul anului 2021.

„Există riscul unei percepții că domnul Sharp a fost recomandat pentru numire, pentru că l-a asistat... pe fostul prim-ministru într-o chestiune financiară privată”, a scris Heppinstall, în raportul său.

Sharp va rămâne în funcţie încă două luni

„E posibil să fi existat riscul unei percepții că domnul Sharp nu ar fi independent de fostul prim-ministru, dacă ar fi fost numit”, a spus el.

Sharp a spus că va rămâne în rolul său de la BBC, până la sfârșitul lunii iunie, în timp ce va avea loc căutarea unui succesor. El a spus că a încălcat involuntar regulile și că a renunțat pentru a prioritiza interesele BBC.

„Simt că această problemă poate fi o distragere a atenției de la buna activitate a corporației, dacă aș rămâne în funcție până la sfârșitul mandatului meu”, a spus el.

Nu e primul

Sharp este cel mai recent dintr-un șir de politicieni și oficiali doborâți prin asocierea lor cu Johnson, un politician carismatic și haotic, care a devenit prim-ministru în anul 2019 și a condus Marea Britanie afară din Uniunea Europeană, în anul următor.

Johnson însuși a fost forțat să renunțe anul trecut, după ce o serie de scandaluri legate de bani, etică și judecată, care au devenit prea mult pentru colegii săi din Partidul Conservator.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te