Alegeri prezidențiale LIVE

Rezultatele votului în timp real
Călin Georgescu 22,94 %
Elena Lasconi 19,18 %
100,00 %
Marcel Ciolacu 19,15 %
George Simion 13,86 %
Click aici pentru rezultate complete

VIDEO/FOTO Războiul dronelor: Cu ce avioane fără pilot se înfruntă Ucraina și Rusia

DE Elena Andrei | Actualizat: 14.08.2022 - 11:49
DJI Mavic/foto: bbc
DJI Mavic/foto: bbc
Cu ce avioane fără pilot se înfruntă Ucraina și Rusia/foto: profimedia
Cu ce avioane fără pilot se înfruntă Ucraina și Rusia/foto: profimedia
Bayraktar TB2, fabricată în Turcia/foto: bbc
Bayraktar TB2, fabricată în Turcia/foto: bbc

Mii de drone sunt folosite în războiul din Ucraina, pentru a repera pozițiile inamice, a lansa rachete și a direcționa focul de artilerie. Ambele părți folosesc drone militare construite special pentru acest scop și drone comercializate pe scară largă.

SHARE

Principala dronă militară a Ucrainei este Bayraktar TB2, fabricată în Turcia. Aceasta este de mărimea unui avion mic, are camere de luat vederi la bord și poate fi înarmată cu bombe ghidate cu laser.

Ucraina a început războiul cu o flotă de mai puțin de 50 de astfel de drone, spune dr. Jack Watling de la think tank-ul Royal United Services Institute (Rusi), potrivit msn.com.

Rusia folosește în principal Orlan-10, mai mic și mai simplu. „Rusia a început războiul cu câteva mii de astfel de aparate și este posibil să mai aibă câteva sute”, spune Watling.

Aceste drone au, de asemenea, camere de luat vederi și pot trage cu rachete.

Citește și

VIDEO Incidentul Malmstrom: Rachete nucleare dezactivate de OZN. Congresul a evitat subiectul

VIDEO Mărturiile marinarilor contrazic Pentagonul: Navele de război americane, urmărite de OZN

Dronele ambelor părți au fost cele mai eficiente atunci când au fost folosite pentru a găsi ținte inamice și pentru a ghida focul de artilerie asupra acestora.

„Forțele rusești își pot îndrepta armele asupra inamicului în doar trei până la cinci minute de la reperarea unei ținte de către o dronă Orlan-10”, spune dr. Watling. „Fără acestea, un atac ar putea dura între 20 și 30 de minute pentru a fi efectuat.”

Dr. Martina Miron, cercetător în domeniul studiilor de apărare la King's College London, spune că dronele au permis Ucrainei să își extindă forțele limitate.

„Dacă în trecut voiai să cauți poziții inamice, ar fi trebuit să trimiți unități de forțe speciale pentru a face acest lucru și ai fi putut pierde soldați”, spune aceasta. „Acum, tot ce riști este o dronă.”

În primele săptămâni ale războiului, dronele Bayraktar și-au dovedit din plin utilitatea. Au atacat depozitele de muniții și au jucat un rol în scufundarea navei de război Moskva.

Însă, multe drone Bayraktar au fost distruse de sistemele de apărare aeriană ale Rusiei.

„Sunt mari, se deplasează relativ încet și zboară doar la altitudine medie, ceea ce le face ușor de doborât”, spune dr. Watling.

Dronele militare sunt scumpe. O dronă Bayraktar TB2 costă 2 milioane de dolari.

Astfel, ambele părți - dar mai ales Ucraina - se orientează către modele comerciale mici, cum ar fi DJI Mavic 3, care costă 1.700 de lire sterline.

Și cele civile sunt eficiente pe front

Un producător ucrainean de drone estimează că forțele țării au 6.000 de drone, dar este imposibil de confirmat acest lucru.

Dronele comerciale pot fi echipate cu bombe de mici dimensiuni, fiind folosite în principal pentru a repera trupele inamice și pentru a direcționa atacurile, fiind mai puțin puternice decât cele militare.

„Ucraina nu are la fel de multă muniție ca Rusia. Având "ochi în cer" pentru a repera țintele și a direcționa focul de artilerie, înseamnă că pot folosi mai bine ceea ce au”, apreciază dr. Miron.

DJI Mavic are o rază de acțiune de doar 30 km și poate zbura doar 46 de minute.

Dronele mai ieftine și mai mici zboară și mai puțin timp și acoperă distanțe mai scurte.

Rusia folosește sisteme de apărare radar împotriva dronelor militare și dispozitive electronice împotriva celor comerciale, spune dr. Miron.

„Forțele rusești au Stupor, care trage impulsuri electromagnetice", spune ea. Acest lucru împiedică dronele comerciale să poată naviga cu ajutorul GPS-ului.

De asemenea, forțele rusești au folosit sisteme online precum Aeroscope pentru a detecta și întrerupe comunicațiile dintre dronele comerciale și operatorii acestora.

Acestea pot face ca drona să se prăbușească sau să se întoarcă la bază și pot opri trimiterea de informații.

O dronă ucraineană medie abia dacă rezistă o săptămână, potrivit unui raport Rusi.

Rusia cumpără acum drone militare Shahid din Iran, potrivit Casei Albe. Forțele rebele Huthi din Yemen le-au folosit pentru a ataca ținte din Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.

SUA furnizează Ucrainei aproximativ 700 de drone militare „kamikaze" Switchblade.

Acestea sunt dotate cu explozibili. Ele stau în aer până când își găsesc ținta.

Compania SpaceX a lui Elon Musk furnizează Ucrainei sistemul său de comunicații prin satelit Starlink. Acesta creează o legătură sigură între dronele comerciale și operatori.

Ucraina a lansat un apel de crowdfunding pentru a cumpăra 200 de drone militare.

„Pe lângă dronele mari, cum ar fi Bayraktar TB2, se caută drone de recunoaștere mici, cu aripi fixe", spune dr. Watling.

Zeci de persoane donează bani pentru a ajuta Ucraina să cumpere drone. Kalush Orchestra, câștigătorii ucraineni ai concursului Eurovision, a vândut trofeul pentru 900.000 de dolari, sumă pe care a donat-o pentru achiziția de drone.

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te