VIDEO Zeci de sicrie ale luptătorilor Wagner, descoperite într-un depozit din regiunea Novosibirsk

DE Daniel Toșa | Actualizat: 22.02.2023 - 14:00
Zeci de sicrie ale luptătorilor Wagner, descoperite într-un depozit din regiunea Novosibirsk - FOTO: Twitter/ @NOELreports

Un videoclip postat pe rețelele de socializare arată ceea ce par a fi zeci de sicrie care conțin trupurile unor luptători ruși, care s-ar fi alăturat companiei militare private Wagner (PMC) pentru a servi în Ucraina.

SHARE

Majoritatea sicrielor prezentau certificate de deces, nume, regiunea rusă din care proveneau și o combinație de numere și litere, aparent etichete cu numere pentru fiecare dintre soldați.

Unul dintre sicrie prezintă certificatul de deces al lui Serghei Viktorovici Iumașev, care, potrivit autorităților locale din Republica rusă Khakassia, avea 39 de ani și a murit, împreună cu un alt bărbat din aceeași regiune, luptând pentru grupul Wagner în Ucraina. 

"Ei au servit în rândurile PMC Wagner, au participat cu abnegație la eliberarea teritoriilor de ucraineni și la protejarea civililor", a declarat miercuri, în aceeași zi în care a apărut videoclipul, Guvernul Republicii Khakassia într-un comunicat.

Citește și: Un document secret arată că strategia lui Putin prevede ți anexarea Belarus până în 2030

Declarația repetă justificările false ale Moscovei pentru invazia sa în Ucraina, pe care o prezintă în mod fals drept un proiect de "de-ucrainizare" necesar pentru a proteja interesele rusești.

Informația a fost verificată și confirmată de CNN.

Guvernul Khakassiei nu clarifică dacă Iumașev s-a oferit voluntar să servească alături de Wagner sau dacă fusese condamnat anterior și a fost înrolat în Wagner în schimbul comutării pedepsei sale.

Citește și: Joe Biden, mesaj pentru Moldova: „Doamnă Maia Sandu, suntem mândri să fim alături de dumneavoastră”

"Șeful Khakassiei, Valentin Konovalov, în numele său și în numele guvernului republicii, exprimă condoleanțe familiilor", se adaugă în comunicat. "Toată asistența necesară va fi oferită familiilor soldaților căzuți la datorie".

Grupul Wagner au suferit pierderi grele în timp ce încercau să obțină câștiguri în estul Ucrainei, mai precis în zona din jurul orașului Bakhmut din Donețk. 

Rapoartele de pe linia frontului și videoclipurile din social media din ultimele luni au arătat numeroase încercări eșuate ale infanteriei rusești de a străpunge liniile ucrainene cu puțin sau deloc sprijin blindat, suferind pierderi grele în încercarea de a copleși forțele Kievului.

Imagini din satelit de la sfârșitul lunii ianuarie, realizate de Maxar în apropiere de satul Bakinskaya, în regiunea Krasnodar din Rusia, au arătat un cimitir care se extinde rapid, unde sunt îngropați mulți dintre cei uciși în luptele pentru Wagner, potrivit fondatorului și finanțatorului Evgheni Prigozhin, a cărui vizită la cimitir a fost raportată de agenția de presă de stat rusă RIA Novosti. 

Analiza Institutului pentru Studiul Războiului de la acea vreme a sugerat că cimitirul Bakinskaya văzut în imagini, precum și locația secundară din apropiere, în orașul Goryachy Klyuch, ar fi putut adăposti 1.000 de soldați Wagner morți. Se crede că acest număr s-ar fi extins, potrivit CNN.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te