VIDEO Vaticanul redeschide ancheta privind dispariția Emanuelei Orlandi. Acuzat că a secretizat date

DE Elena Andrei | 11.01.2023 - 17:16
Dispariția „fetei de la Vatican”, în atenția Sfântului Scaun/Foto: Profimedia Images

Vaticanul a redeschis o investigație privind dispariția Emanuelei Orlandi, un caz care a captat atenția cetățenilor timp de 40 de ani din cauza implicațiilor neclare ale Sfântul Scaun. Vaticanul a fost acuzat că a mușamalizat cazul pentru că ar fi fost implicat un cardinal.

SHARE

Emanuela avea 15 ani când a dispărut la 22 iunie 1983, în timp ce se întorcea acasă de la o lecție de flaut, la Roma. Familia Orlandi locuia în Vatican City, unde tatăl ei era angajat laic în cadrul Casei papale.

Redeschiderea cazului vine după ce Georg Gänswein, secretarul personal și confidentul apropiat al fostului papă Benedict al XVI-lea, a declarat că va aborda „misterul Orlandi” în cartea sa de dezvăluiri, care urmează să fie publicată la 12 ianuarie.

Cazul a declanșat mai multe teorii de-a lungul timpului, inclusiv că dispariția Emanuelei are legătură cu scandalurile financiare de la Vatican și o presupusă rețea de prostituție în care era implicat un cardinal și lumea interlopă a Romei.

Citește și

VIDEO Serviciile secrete britanice: Rusia a testat superavionul Su 57 în Ucraina. Nu e performant

VIDEO Soldaţii ruşi au fost trimişi în Ucraina cu veste de protecţie din folie de aluminiu

Procurorul Vaticanului, Alessandro Diddi, a redeschis cazul după mai multe solicitări din partea fratelui mai mare al Emanuelei, Pietro, care a militat fără încetare pentru a descoperi adevărul din spatele dispariției acesteia, potrivit agenției de presă LaPresse.

„Am aflat despre anchetă doar prin intermediul mass-media", a declarat Laura Sgrò, avocata familiei Orlandi. 

„I-am scris Papei în urmă cu un an cu intenția de a vorbi cu procurorul. Suntem, desigur, fericiți că se face o anchetă și sperăm că aceasta va oferi cu adevărat răspunsuri concrete."

Diddi a confirmat redeschiderea anchetei pentru LaPresse, după ce a fost raportată pentru prima dată de agenția de presă Adnkronos, care a declarat că "toate dosarele, documentele, rapoartele, informațiile și mărturiile" legate de acest caz vor fi reexaminate pentru a clarifica o serie de întrebări și pentru a "nu lăsa nicio piatră neîntoarsă".

În plus, ancheta va lua ăn calcul și cazul Mirellei Gregori, care avea și ea tot 15 ani când a dispărut la Roma, cu câteva săptămâni înainte de Orlandi, după ce i-a spus mamei sale că merge la o întâlnire. S-a crezut de mult timp că ar putea exista o legătură între cele două dispariții.

Ancheta vine la câteva luni după lansarea pe Netflix a documentarului „Vatican Girl”, care explorează teoriile din jurul cazului Orlandi. 

În cea mai surprinzătoare afirmație, o prietenă din copilărie a Emanuelei, intervievată în documentar, a declarat că adolescenta îi mărturisise că a fost molestată de "cineva apropiat de papă", care la acea vreme era Ioan Paul al II-lea.

O altă teorie dezvăluită în documentar a fost aceea că Emanuela a fost dusă la Londra, unde a locuit ani de zile într-un cămin de tineret deținut de o congregație catolică, cheltuielile ei fiind finanțate de Vatican. 

Potrivit acestei teorii, Emanuela ar fi murit la Londra, iar trupul ei a fost transferat la Roma și înmormântat la Vatican în secret.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te