VIDEO Serviciile secrete britanice: Rusia a testat superavionul Su 57 în Ucraina. Nu e performant

DE Elena Andrei | Actualizat: 10.01.2023 - 16:58
Su 57/Foto: twitter
Su 57/Foto: twitter
Baza aeriană rusă de la Ahtubinsk/Foto: defence intelligence
Baza aeriană rusă de la Ahtubinsk/Foto: defence intelligence

Rusia a folosit "aproape sigur" avionul său de luptă de nouă generație Su-57 Felon în războiul împotriva Ucrainei, potrivit unei evaluări a Ministerului britanic al Apărării (MOD). Cel mai avansat avion de luptă al Rusiei și-a încercat capabilitățile în siuație de război real.

SHARE

În cea mai recentă actualizare a Defense Intelligence, Ministerul britanic al Apărării se concentrează exclusiv pe Su-57 ca parte a raportului său periodic privind războiul din Ucraina.

Raportul arată că este „foarte probabil ca Su-57 să fi fost angajat în luptă cel puțin din iunie 2022".

Informații privind utilizarea Su 57 Felon în conflict au apărut încă dinainte de această dată, mai ales într-un raport al agenției de știri a Rusiei TASS din luna mai a anului trecut.

 Citând o "sursă neidentificată din industria de apărare", raportul Tass susținea că "utilizarea avioanelor Su-57 în Ucraina a început la două-trei săptămâni după începerea operațiunii speciale".

Ministerul britanic al Apărării avaluează că misiunile superavionului au fost „limitate la survolarea teritoriului rusesc, lansând rachete aer-sol sau aer-aer cu rază lungă de acțiune în Ucraina".

Citește și

VIDEO Soldaţii ruşi au fost trimişi în Ucraina cu veste de protecţie din folie de aluminiu

Fregata "'Amiral al Flotei Uniunii Sovietice Gorşkov" a făcut exerciţii în Marea Norvegiei

Acest lucru ar explica de ce nu există nicio confirmare din surse deschise a unor Su-57 care să opereze chiar deasupra Ucrainei.

De asemenea, se potrivește cu tipul de misiuni care au fost efectuate de alte avioane de luptă rusești cu armament cu rază lungă de acțiune, și anume Su-35S Flanker și MiG-31BM Foxhound.

Pe canalul său de Twitter, Ministerul britanic al Apărării oferă de asemenea un exemplu de imagine din satelit "disponibilă în comerț", datată 25 decembrie, care arată cinci avioane Felon la baza aeriană rusă de la Ahtubinsk, în apropiere de Astrahan, în sudul Rusiei.

Informațiile care însoțesc documentul notează că baza găzduiește 929th Flight Test Center și că "aceasta este singura bază Felon cunoscută", ceea ce înseamnă că "aceste aeronave au fost probabil implicate în operațiuni împotriva Ucrainei".

Cea mai importantă responsabilitate a 929th State Flight-Test Center de la Ahtubinsk este evaluarea oficială a aeronavelor militare, a modernizărilor și a echipamentelor, asigurându-se că acestea îndeplinesc cerințele declarate, după care pot intra în mod oficial în serviciu.

Aeronava este în curs de îmbunătățire. La 21 octombrie 2022, Su-57 "511" (T-50-11) a început testele de zbor după modernizare (în forma sa originală a zburat pentru prima dată la 6 august 2017).

Potrivit anunțului oficial, "a fost testat un set de echipamente de bord cu funcționalitate extinsă, suport intelectual pentru echipaj și posibilitatea de a utiliza o gamă largă de noi tipuri de arme”. 

În general, domeniul de aplicare al modernizării nu pare foarte ambițios, spun specialiștii, potrivit War Zone. 

Noile motoare Izdeliye 30 pentru Su-57M complet modernizate propuse nu sunt nici măcar pregătite să înceapă încă testele, darămite să fie instalate în aeronavele de producție.

Chiar și avioanele de luptă Su-35S zboară foarte rar deasupra teritoriului controlat de forțele armate ucrainene.

Atunci când au operat de la Baranavici, avioanele de vânătoare rusești au tras cu rachete împotriva aeronavelor ucrainene care le-au fost semnalate de către avioanele de avertizare anticipată A-50 Mainstay, rămânând tot timpul deasupra teritoriului Belarusului.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te