Și-ar fi văzut de familiile lor, de carierele lor, de aspirațiile lor, cu toate lucrurile bune și cu greutățile unei existențe obișnuite într-o țară europeană. Ar fi trăit cu gândul la planuri pe termen lung iar atenția lor ar fi gravitat în jurul vieții. Însă zeii malefici ai războiului i-au absorbit acum spre un abis al morții. Proiecțiile pe termen lung ale ucrainenilor pot fi curmate în orice clipă de armele cinice ale invadatorilor veniți să le răpească libertatea, pământurile și viața.
În această contorsiune brutală a istoriei ucrainenii demonstrează însă trăsături de caracter extraordinare care sunt puse cel mai adesea în slujba salvării altora cu riscul propriei vieți. Prin curaj, dârzenie și determinarea de a nu ceda într-o luptă ce părea pentru mulți pierdută de la bun început, vecinii noștri au impresionat o lume întreagă. Desigur, cu excepția celor care abdică de la valorile morale și democratice și care susțin tirania și crimele lui Putin.
Istorii uimitoare în timp de război
Astfel de povești de viață ori istorii de pe front precum cea relatată mai jos merită cunoscute pentru a avea o înțelegere mai amplă asupra situațiilor limită pe care le au de înfruntat ucrainenii. Dar și pentru a conștientiza importanța existențială a acelor principii pe care le găsim în cărți și discursuri etice, filosofice ori politice și care reprezintă fundamentul pentru drepturile și libertățile noastre și pentru luptele pe care obținerea acestora le-au presupus și iată că le necesită în continuare, cu sacrificiile aferente...
Pe maiorul Yevhen Soloviov, pilot de elicopter considerat erou în Ucraina, l-am întâlnit la o conferință de presă la Centrul Media din Kiev unde a fost prezentat trailerul pentru 3 filme documentare despre momente de război ieșite din comun: primul privește misiunile de zbor ale elicopterelor ucrainene către orașul Mariupol încercuit de ruși, în primăvara anului 2022, pentru a aduce provizii celor prinși acolo și a evacua răniți; al doilea este dedicat contraofensivei de succes din septembrie anul trecut pentru eliberarea regiunii Harkov; iar al treilea este despre bătălia pentru Insula Șerpilor.
Filmele documentează operațiuni ale forțelor speciale și sunt reunite sub numele cadru "Ukraine’s Military intelligence: on the sea, in the sky, on land" („Informațiile Militare Ucrainene: pe mare, în aer, la sol”). Vor fi în curând subtitrate în limba engleză pentru publicul din afara Ucrainei.
A zburat peste liniile rusești pentru a salva răniți
Povestea sa este de un dramatism extraordinar. A zburat peste liniile rusești pentru a aduce sprijinul necesar celor izolați în zona industrială Azovstal din Mariupol, riscând să fie doborât oricând. Iar apoi a transportat 20 de răniți luați la bordul elicopterului său pe drumul de întoarcere.
Dintre cele patru elicoptere care au participat la această misiune îndrăzneață, dar foarte periculoasă, două au fost atinse de rachete rusești, unul prăbușindu-se, toți cei aflați la bord pierzându-și viața. Elicopterul pilotat de Yevhen Soloviov a fost lovit la rândul lui, dar și-a continuat drumul în condiții extrem de riscante, toți cei transportați fiind salvați. Astfel de situații tensionate și pe muche de cuțit au devenit aproape o rutină de zi cu zi pentru foarte mulți ucraineni implicați în lupta de rezistență contra agresiunii ruse.
Ckitește și: Numărul elevilor din clasă „sufocă” profesorii. Mai mare decât prevede viitoarea Lege a Educației
Povestea cu detaliile ei uimitoare poate fi urmărită în clipul de 5 minute integrat în acest articol, clip căruia vă invit să îi acordați un like pe YouTube în semn de interes pentru subiect și de apreciere pentru curajul și îndemânarea în luptă a ucrainenilor. Mai jos este transcrierea relatării făcute de pilotul de elicopter.
Citește și: Preşedintele Chinei va susţine un „discurs de pace" la an de război în Ucraina
Interviu cu Maiorul Yevhen Soloviov, comandantul adjunct al escadronului de elicoptere militare care a salvat răniți din Mariupol, considerat un erou al Ucrainei
Maiorul Yevhen Soloviov: Operațiunea a avut loc în luna martie (2022) când Mariupol era încercuit de forțele rusești iar noi trebuia să transportăm arme și soldați în oraș și să extragem de acolo persoane rănite. În timpul zborului de întoarcere din Mariupol spre heliportul nostru, elicopterul meu a fost lovit de o rachetă rusească. Dar, din fericire, elicopterul mi-a permis să continui zborul și să îi salvez pe cei 20.
Newsweek: Așadar ați fost lovit.
Maiorul Yevhen Soloviov: Da, am fost lovit și am pierdut un motor, continuând zborul cu un singur motor, la o altitudine foarte joasă. Am zburat mai mult de o oră peste teritorii ocupate de ruși, după ce am fost lovit. Am întâlnit pe parcurs trupe rusești la sol și a trebuit să facem manevre de zbor. A fost periculos, dar mulțumită lui Dumnezeu și norocului nostru am supraviețuit și am reușit să ducem misiunea la bun sfârșit.
Newsweek: Iar din câte am înțeles, ați transportat atunci 20 de persoane rănite.
Maiorul Yevhen Soloviov: Da
Newsweek: Civili sau militari? Sau și civili și militari?
Maiorul Yevhen Soloviov: Nu știu exact pentru că ei au fost urcați în cabina pasagerilor, în timp ce eu mă aflam în cabina piloților și nu am putut vedea. Dar cred că majoritatea erau militari răniți. Dar jurnaliștii ruși au scris în acea zi că la bordul elicoperului a fost un comandant al regimentului Azov. Al doilea elicopter care a zburat în spatele meu a fost lovit și doborât. Din nefericire, toți cei aflați la bord au murit. Iar în acea zi a fost un articol în presa rusească că două elicoptere ucrainene ar fi fost doborâte, cu un comandant Azov la bord. Dar acest lucru nu a fost adevărat întrucât toți cei alfați în elicopterul pe care l-am pilotat au supraviețuit.
Newsweek: Așadar, din câte am înțeles, în misiunea dumneavoastră au fost două elicoptere.
Maiorul Yevhen Soloviov: Au fost patru elicoptere.
Newsweek: Iar unul dintre ele a fost doborât.
Maiorul Yevhen Soloviov: Da. Am zburat cu primul elicoper, al doilea a fost doborât iar celelalte două elicoptere au văzut pozițiile rusești din care s-a tras asupra noastră și au schimbat traictoria, zburând pe o altă rută.
Newsweek: Iar celelalte două elicoptere au fost neatinse.
Maiorul Yevhen Soloviov: Da
Newsweek: În concluzie: două elicoptere lovite, unul s-a prăbușit, iar două nu au fost atinse de tirurile rusești. Câte alte misiuni periculoase precum aceasta ați mai avut? A fost singura ori au mai fost și altele?
Maiorul Yevhen Soloviov: A fost al doilea zbor al meu către Mariupol. Dar a fost primul care a reușit parțial, pentru că am reușit să zbor până în Mariupol, să îi iau pe cei răniți și să îi aduc la liniile noastre. Prima dată când am zburat spre oraș nu am reușit să ajung acolo pentru că nu am avut suficiente informații despre trupele rusești și am fost atacați de aceștia, astfel că am fost nevoiți să ne întoarcem la bază. După aceste misiuni la Mariupol am avut alte misiuni despre care nu pot să ofer detalii, precum cea de pe Insula Șerpilor. În fiecare zi lupt alături de camarazii mei pentru a-i învinge pe inamicii noștri, pentru a câștiga acest război.
Newsweek: Prima masiune către Mariupol, când nu ați reușit să ajungeți la destinație, a fost în aceeași zi sau cu o zi înainte?
Maiorul Yevhen Soloviov: Nu, a fost cu aproximativ o lună înainte. La finalul lui februarie sau începutul lui martie.
Newsweek: Iar această misiune de succes despre care mi-ați povestit a fost în martie?
Maiorul Yevhen Soloviov: Da, în 31 martie 2022.
Newsweek: Mulțumesc și felicitări pentru bravura dovedită!
Maiorul Yevhen Soloviov: Mulțumesc!
Remus Cernea este corespondentul Newsweek în Ucraina