VIDEO Un opozant belarus, Stepan Latypov, se înjunghie în gât, în cuşca acuzaţilor la proces

DE Alexandru Pop | 01.06.2021 - 20:28
Un opozant belarus, Stepan Latypov, se înjunghie în gât, în cuşca acuzaţilor la proces/FOTO: Twitter

Un activist din cadrul opoziţiei belaruse, Stepan Latypov, judecat marţi cu privire la numeroase capete de inculpare, a urcat pe o bancă din cuşca deţinuţilor ”pentru a împiedica gardieni să-l atingă”, iar apoi ”s-a înjunghiat în gât cu un obiect care seamănă cu un stilou”.

SHARE

”Stepan s-a învineţit şi s-a lungit pe bancă. O ambulanţă a fost chemată”, precizează ONG-ul.

Înainte să treacă la fapte, opozantul, în vârstă de 41 de ani, l-a avertizat pe tatăl său, care tocmai depusese mărturie, că a fost ameninţat cu urmărirea în justiţie a familiei, în cazul în care nu-şi recunoaşte vinovăţia, porivit aceleiaşi surse.

Stepan Latypov a fost arestat la 15 septembrie, în apropierea locuinţei, un bloc cunoscut la Minsk drept deosebit de activ în contestarea preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko.

Citește și: Primarul Reșiței cere, la fel ca Boc, reorganizare administrativă: Sunt comune cu 86 de locuitori

El este judecat cu privire la fraudă în cadrul activităţii sale profesionale, din cauză că a coordinat proteste prin intermediul unui grup, pe mesageria Telegram, înfiinţarea unui atelier de producţie a unor simboluri ale opoziţiei şi opunere rezistenţă poliţiştilor la arestare.

Stepan Latypov era ”bătut şi torturat de mult timp”

Un opozant, Andrei Sanikov, un fost candidat la preşedinţie care se află în exil în Polonia, evocă într-un mesaj postat pe Twitter ”un act de disperare” şi afirmă că Stepan Latypov era ”bătut şi torturat de mult timp”.

”Încă o probă de natură crminală a regimului Lukaşenko”, adaugă el.

Aleksandr Lukeşnko a fost vizat în manifestaţii fără precedent, masive, după realegerea sa în al cincilea mandat, în august 2020, pe care dă asigurări că l-a obţinut cu 80% din voturile exprimate.

Citește și: Amalia, fosta soție a lui Ilie Năstase: Plecată din Rahova, am ajuns să vorbesc cu Robert de Niro

El a refuzat orice concesie şi a arestat sau a forţat să fugă în exil cea mai mare parte a opozanţilor belaruşi, denunţând manifestaţii conduse de Occident cu scopul de a-l răsturna de la putere.

Reprimarea - uneori foarte violentă - a contestării s-a soldat cu mai mulţi morţi şi mii de arestări.

La sfârşitul lui mai, un avion de linie Ryanair care asigura o legătură Atena-Vilnius a fost detunrat la Minsk, escortat de un avion de vânătoare de tip MiG-29, în urma unei alerte cu bombă care s-a dovedit falsă.

Un opozant care se afla la bord, Roman Protasevici, şi partenera sa rusoaică, au fost arestaţi pe aeroport, declanşând un val de indignare în lume.

Potrivit Viasna, 449 de deţinuţi politici sunt încarceraţi în prezent în Belarus, arată Hotnews.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.