Kira Rudik, liderul partidului liberal de opoziție Golos, a declarat că îi este teamă că războiul de trei luni "va deveni o nouă normalitate" și că Occidentul nu va furniza armele la standarde NATO de care Ucraina are nevoie pentru a respinge invadatorii.
"Un rezultat rău este ca acest război să devină un impas, ca un conflict înghețat pe termen lung", a declarat Rudik într-un interviu acordat publicației The Guardian. "Unul dintre obiectivele noastre este să ne asigurăm că lumea nu se obișnuiește ca în Ucraina să fie un război."
Parlamentarul a susținut că "prima și cea mai mare nevoie a Ucrainei este de arme", deoarece fără succes pe câmpul de luptă Kievul ar fi supus presiunilor pentru a ceda teritorii Rusiei, așa cum a sugerat veteranul diplomat american Henry Kissinger - o sugestie despre care Rudik a spus că este "la limita... cum să nu spun cuvântul stupid?".
Citește și: VIDEO Putin mai are de trăit trei ani, potrivit medicilor săi. Are timp de al treilea război mondial
Ea a declarat că se află în contact zilnic cu trupele de pe linia frontului și a recunoscut că armata ucraineană "nu este bine; se află sub o mare presiune", deoarece forțele rusești avansează sub bombardamente grele în regiunea Donbas, în estul țării.
Citește și: Dinamo se prăbușește în Liga a doua. Este cea dintâi retrogradare din istoria echipei
"Nu ar trebui să repetăm greșeala Rusiei de a ne subestima. Nu ar trebui să subestimăm Rusia chiar acum", a declarat Rudik. Rămâne posibil ca, la fel de bine ca un impas, Ucraina să fie înfrântă și mai serios, a adăugat ea.
Armata ucraineană are nevoie de sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS) cu o rază de acțiune de sute de kilometri, a susținut Rudik, care fac deja obiectul unui lobby intens din partea Kievului - și care ar putea fi furnizate de SUA și de alte țări în câteva zile.
"Trebuie să le permitem soldaților noștri de pe front să lupte mai bine și pentru asta avem nevoie de sisteme MLRS, sisteme cu rază de acțiune mai mare", a declarat Rudik. "Știm că nu există parcă niciun acord pașnic asupra acestui conflict. Va trebui să îl câștigăm militar".
Capabilă să tragă 12 rachete într-un minut, Ucraina crede că sistemul M270 MLRS fabricat în SUA ar putea schimba soarta Kievului, în condițiile în care Rusia o depășește în prezent și, sub bombardamentul intens, se apropie de Sievierodonetsk.
Dar artileria cu rachete este controversată, nu în ultimul rând pentru că ar da Ucrainei capacitatea de a ajunge în interiorul Rusiei. Acest lucru a provocat avertismente din partea Moscovei că o decizie a SUA de a furniza aceste sisteme ar "depăși o linie roșie".