VIDEO Ucraina cere cu insistență racheta ATACMS care poate fi lansată din HIMARS. Ce spune SUA?

DE Daniel Toșa | 21.10.2022 - 13:39

În timp ce armata ucraineană a făcut progrese semnificative în ofensiva sa împotriva Rusiei, guvernul de la Kiev a continuat să facă presiuni asupra SUA pentru a-i furniza sisteme de rachete tactice ale armatei (ATACMS) pe care o consideră "cheia victoriei"

SHARE

Administrația Biden s-a arătat reticentă în a trimite rachetele sol-sol, care pot lovi ținte aflate la o distanță de peste 300 de kilometri, adică de patru ori mai mult decât rachetele folosite de sistemul mobil HIMARS, pe care SUA au început să le furnizeze Ucrainei în iunie.

În discuție se află faptul că astfel de arme ar putea nu numai să lovească unități rusești din teritoriile ocupate și disputate, ci ar putea fi folosite și pentru a lovi ținte din adâncul Crimeei și chiar din Rusia. Președintele Joe Biden a declarat că nu dorește o nouă escaladare a războiului.

Ce capacități are racheta ATACMS

Dezvoltate de gigantul aerospațial și de apărare Lockheed Martin, rachetele ghidate cu rază lungă de acțiune ATACMS - cunoscute sub numele de "ținte de atac" - sunt echipate cu un focos de fragmentare cu explozie de clasă WDU18, de 500 de kilograme, care este capabil să lovească ținte cu mult peste raza de acțiune a tunurilor, rachetelor și altor rachete militare americane existente.

Citește și: VIDEO România cumpără 18 drone turcești Bayraktar, arma care a făcut istorie în Ucraina

ATACMS pot fi lansate de pe platformele de armament MLRS M270 și M270A1.

ATACMS, mobil pe șosea și alimentat cu propulsor solid, a înregistrat un succes considerabil în urmă cu peste trei decenii, în timpul Operațiunii Furtună în Deșert din 1991 și, din nou, în Operațiunea "Libertate Irakiană".

Rachetele cu ghidare inerțială, 24/7, STS, pentru toate condițiile meteorologice, au fost folosite împotriva unei varietăți de ținte, inclusiv împotriva unor situri de artilerie de apărare aeriană, unități de rachete sol-sol, situri logistice, complexe de comandă și control și baze de operațiuni înaintate pentru elicoptere.

Citește și: Premierul Olandei: "România și Bulgaria vor intra în Schengen când sunt pregătite"

Ce țări dețin această armă?

ATACMS Block 1 a fost exportat către mai mulți aliați ai SUA, inclusiv Bahrain, Grecia, Coreea de Sud, Taiwan, Turcia și Emiratele Arabe Unite. În ciuda capacităților sale dovedite, armata americană dezvoltă deja un eventual înlocuitor al ATACMS și a efectuat teste ale prototipului la poligonul de rachete White Sands din New Mexico.

Această armă, denumită rachetă de atac de precizie, poate zbura, se pare, la distanțe care anterior erau interzise de Tratatul privind forțele nucleare cu rază intermediară de acțiune. De când administrația Trump a ales să iasă din acel pact la începutul anului 2019, Pentagonul a accelerat dezvoltarea rachetei Precision Strike Missile

ATACMS poate fi lansată de la lansatoarele mobile HIMARS pe care Statele Unite le-au furnizat deja Ucrainei, dar problema rămâne unde ar putea ateriza rachetele. Armata ucraineană a declarat că armele ar putea fi cruciale pentru recucerirea Crimeei, dar Pentagonul a replicat că sistemul de rachete cu lansare multiplă ghidată (GMLRS) furnizat deja Kievului poate lovi țintele din peninsulă.

Rămâne îngrijorarea că Ucraina ar putea folosi ATACMS împotriva unor ținte pe care Washingtonul le consideră "off-limits", iar aceasta include teritoriul din Rusia.

Guvernul ucrainean chiar a oferit SUA o vizibilitate completă și continuă asupra listei de ținte pe care intenționează să le atingă și chiar ar oferi SUA drept de veto asupra țintelor ucrainene împotriva Rusiei. Chiar și cu această propunere, trimiterea de astfel arme în Ucraina este puțin probabilă, potrivit Statelor Unite.

Având în vedere că orașele din Ucraina s-au confruntat cu valuri de rachete și atacuri cu drone, este ușor de înțeles de ce Kievul ar dori ceva care să poată lovi înapoi în interiorul Rusiei. Acesta este exact motivul pentru care Washingtonul probabil nu îl va trimite.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te