VIDEO Trump și Putin se „bat” în rachete nucleare. SUA lansează Minuteman, Rusia armează R-37M

DE Adina Mutăr | Actualizat: 23.05.2025 - 07:39
SUA lansează Minuteman - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)
SUA lansează Minuteman - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)
Rusia armează avioanele de luptă cu rachete nucleare R-37M - Foto: @Aryan_warlord
Rusia armează avioanele de luptă cu rachete nucleare R-37M - Foto: @Aryan_warlord

Trump și Putin se „bat” în rachete nucleare. SUA lansează Minuteman, Rusia armează R-37M. Piloții Comandamentului Global de Atac al Forțelor Aeriene și Gardienii Bazei Forțelor Spațiale Vandenberg au lansat o rachetă balistică intercontinentală Minuteman III.

SHARE

Trump și Putin se „bat” în rachete nucleare. SUA lansează Minuteman, Rusia armează R-37M.

Rachetă balistică intercontinentală Minuteman III, neînarmată, a fost lansată din California la 21 mai.

Vehiculul de reintrare al ICBM-ului a parcurs aproximativ 6.800 de kilometri.

Trump și Putin se „bat” în rachete nucleare. SUA lansează Minuteman

Programul de lansare a ICBM demonstrează capacitatea operațională a rachetei Minuteman III și asigură capacitatea Statelor Unite de a menține o descurajare nucleară puternică și credibilă, ca „element cheie al securității naționale a SUA și a securității aliaților și partenerilor SUA”, se arată în comunicatul Forțelor Spațiale, potrivit Vandenberg Space Force.

LGM-35A Sentinel va înlocui racheta balistică intercontinentală Minuteman III și, până când capacitatea maximă va fi atinsă, Forțele Aeriene ale SUA demonstrează că rachetele strategice Minuteman III rămân un factor de descurajare viabil pentru Rusia.

Trump nu mai crede că Putin vrea pace

Președintele SUA, Donald Trump, nu mai crede că poate cădea la pace cu liderul rus. Din contră, crede că acesta va continua războiul în Ucraina, crezând că este în câștig.

Într-o convorbire telefonică, președintele Trump le-a spus liderilor europeni că președintele rus Vladimir Putin nu este pregătit să pună capăt războiului din Ucraina pentru că el crede că este în câștig, potrivit a patru oficiali europeni de rang înalt citați de Wall Street Journal.

La convorbire au participat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, președintele francez, Emmanuel Macron, cancelarul german, Friedrich Merz, prim-ministrul italian, Giorgia Meloni și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și a urmat unei ofensive diplomatice europene menite să-l determine pe Trump să pună presiune pe Putin.

Putin își înarmează avioanele de luptă cu rachete nucleare aer-aer

La rândul său, Putin a anunțat constituirea unor „zone-tampon” ăentru regiunile Kursk, Briensk și Belgorod, ceea ce înseamnă că va ocupa teritoriile ucrainene Harkov, Sumî și Cernihiv.

„Chiar acum armata se ocupă de acest lucru”, a declarat Putin.

„Chiar acum”, armata Rusiei a introdus noi rachete aer-aer cu înarmare nucleară ca parte a unei extinderi generale a forțelor sale nucleare, potrivit unei evaluări a Agenției de Informații a Apărării (DIA) a Pentagonului. 

Deși rachetele aer-aer cu înarmare nucleară au făcut parte din arsenalul Uniunii Sovietice în timpul Războiului Rece, statutul lor actual în cadrul Forțelor Aerospațiale Ruse (VKS) este puțin cunoscut. 

Întrucât aceasta este descrisă ca o armă nouă, este aproape sigur o referire la o versiune a R-37M, o rachetă aer-aer cu rază foarte lungă de acțiune, cunoscută de NATO sub numele de AA-13 Axehead, potrivit War Zone.

Informațiile sunt publicate în Evaluarea Amenințărilor la Nivel Mondial din 2025, raport neclasificat al DIA, prezentată Subcomitetului Forțelor Armate pentru Informații și Operațiuni Speciale, Camerei Reprezentanților Statelor Unite.

Raport al Pentagonului cu privire la rachetele nucleare aer-aer ale Rusiei

Raportul descrie utilizarea de către Rusia a retoricii legate de domeniul nuclear și a exercițiilor militare în legătură cu războiul din Ucraina, precum și probabila extindere a programelor de război chimic și biologic.

Nu este divulgat tipul de rachetă aer-aer înarmată nuclear, dar singurul tip specific de armă tactică (sau strategică) menționată ca atare în această secțiune este R-37M.

Produs al biroului de proiectare a rachetelor Vympel, a fost dezvoltat pentru interceptorul greu MiG-31 Foxhound, înainte de a fi adoptat ulterior pentru avioanele de vânătoare multirol Su-30SM și Su-35S Flanker și pentru avioanele de vânătoare stealth Su-57 Felon.

Înainte de războiul din Ucraina, exemplele în serviciu ale armei erau foarte rar văzute.

Rusia armează avioanele de luptă cu rachete nucleare R-37M - Foto: @Aryan_warlord

R-37M este destinat să atace ținte aflate la o distanță considerabilă. Acest lucru a dus la sugestii conform cărora ar fi putut fi optimizat pentru a învinge aeronavele de avertizare timpurie și control aerian (AEW&C) și alte active de mare valoare ociidentale. 

Presupunând că noua rachetă menționată de DIA este o versiune a modelului R-37M, aceasta și modelul mai vechi R-33S ar fi singurele rachete aer-aer cu arme nucleare aflate în serviciu în lume.

Rachetele aer-aer înarmate nuclear au fost inițial destinate distrugerii formațiunilor de bombardiere, fiind arme cu efect de suprafață.

Pot fi doborâte roiuri de drone și valuri de rachete de croazieră, dar în prezent sunt și alte mijloace pentru a distruge astfel de ținte, nefiind nevoie să se recurgă la rachete nucleare, care ar escalada conflictul până la cote de unde nu mai există întoarcere.

Nu este clar exact ce a determinat Moscova să folosească o astfel de capacitate acum, SUA considerând că Putin nu vrea să le folosească, doar să le „afișeze” cu potențial de amenințare și descurajare.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te