VIDEO Serbia a comasat trupe de artilerie și tancuri la granița cu Kosovo. Războiul pare iminent

DE Adina Mutăr | Actualizat: 01.10.2023 - 22:53
Tensiuni de război în Kosovo. Serbia a comasat trupe de artilerie și tancuri la graniță - Foto: rferl.org (imagine cu caracter ilustrativ)

Tensiuni de război în Kosovo. Serbia a comasat trupe de artilerie și tancuri la graniță. Un înalt oficial american declară că Belgradul a inițiat o „desfășurare fără precedent a artileriei, tancuri și unități de infanterie mecanizată avansată” la granița cu Kosovo.

SHARE

VIDEO Tensiuni de război în Kosovo. Serbia a comasat trupe de artilerie și tancuri la graniță.

Casa Albă a cerut Serbiei să retragă desfășurarea militară de la granița sa cu Kosovo, pe fondul tensiunilor în creștere după ciocnirile mortale din această săptămână într-un sat kosovar.

Citește și: Zeci de sârbi s-au baricadat într-o biserică din Kosovo. Un polițist și trei suspecți au fost uciși

Tensiuni de război în Kosovo. Serbia a comasat trupe de artilerie și tancuri la graniță 

„Solicităm Serbiei să retragă acele forțe de la graniță”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, adăugând că acumularea de trupe este o „dezvoltare foarte destabilizatoare” a zonei.

Citește și: Partida România - Kosovo, suspendată. Mesajul galeriei României care a trimis Kosovo la vestiare

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a vorbit cu oficiali sârbi, iar consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan a vorbit cu oficiali kosovari, a spus Kirby.

"Monitorim o mare desfășurare militară sârbă de-a lungul graniței, ce include desfășurarea fără precedent a artileriei, tancurilor și unităților de infanterie mecanizată sârbă avansată. Credem că aceasta este o dezvoltare foarte destabilizatoare", a spus Kirby într-o conferință telefonică, potrivit voanews.com.

El a mai spus că va exista o creștere a forței de menținere a păcii cunoscute sub numele de KFOR în nordul Kosovo.

În prezent, 600 de soldați americane participă la forță, a spus el.

Escaladarea are loc pe fondul incidentului fără precedent petrecut la o mănăstire ortodoxă din Kosovo și care a dus la moartea a patru persoane.

Milan Radoicic, înalt oficial al principalului partid politic etnico-sârb din Kosovo, a recunoscut anterior că a organizat și a participat la evenimentele care au declanșat actuala tensiune. 

Într-o declarație citită de avocatul său la 29 septembrie la Belgrad, Radoicic a spus că „a făcut personal toate pregătirile logistice”, adăugând că Guvernul sârb nu știa ce se întâmplă.

Radoicic a descris acțiunile sale ca pe o modalitate de a „încuraja sârbii” din regiune să reziste la ceea ce el a numit „teroarea regimului prim-ministrului kosovar Albin Kurti”.

Recunoașterea vine la câteva zile după ce Kosovo l-a acuzat pe politicianul sârb că a organizat și a participat la atacul de la Banjska din 24 septembrie, în care trei atacatori au fost uciși, împreună cu un ofițer de poliție kosovar.

Pristina a spus că cel puțin șase dintre presupușii atacatori care au evadat se aflau în Serbia și a cerut Belgradului să-i predea autorităților kosovare.

Ministrul de Interne kosovar Xhelal Svecla a declarat pentru RFE/RL într-un interviu că Radoicic nu a acționat singur și a spus că a fost „sprijinit în mod continuu de Vucic” și de guvernul Serbiei.

El a susținut că Vucic și „ideile sale extremiste legate de întreaga regiune” au fost adevăratul vinovat din spatele atacului asupra mănăstirii.

Ancheta a arătat că „peste 80 de teroriști” au fost implicați în atac și a confirmat că se analizează o posibilă implicare a Rusiei.

NATO își mărește prezența la trupele de menținere a păcii KFOR

Au fost găsite peste 20 de mașini pline cu muniție și alte materiale, iar într-una dintre ele se aflau materiale rusești, precum și două motoare de utilizare pe teren dificil fabricate de Rusia care au fost donate Armatei Sârbe, a declarat acesta pentru RFE/RL.

Există, de asemenea, informații despre implicarea unor elemente care sunt direct legate de Rusia.

Vucic, care a negat afirmațiile conform cărora Serbia ar fi fost implicată în ciocniri, spunând că bărbații înarmați erau sârbi locali din Kosovo „care nu mai vor să reziste terorii” autorităților etnice albaneze din Kosovo.

NATO a declarat vineri că își mărește prezența forței de menținere a păcii în nordul Kosovo, ca urmare a escaladării tensiunilor cu Serbia vecină, în timp ce SUA au cerut Serbiei să retragă consolidarea militară la granița cu Kosovo.

„Avem nevoie de NATO pentru că granița cu Serbia este foarte lungă și armata sârbă și-a consolidat recent capacitățile”, a declarat premierul kosovar Albin Kurti pentru Associated Press.

„Au o mulțime de echipamente militare atât din Federația Rusă, cât și din China”, a spus el.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te