VIDEO Teheranul îngroapă adânc unități nucleare, de teama bombelor americane. O lovitură, iminentă

DE Adina Mutăr | Actualizat: 25.05.2023 - 10:14
Bombă penetrantă GBU-57/B-Foto: Forțele Aeriene ale SUA

Cele mai puternice bombe distrugătoare de buncăre - Massive Ordnance Penetrator (MO) - ale SUA, ar putea fi ineficiente în a distruge unitățile nucleare iraniene cu scop militar, pe care Teheranul le îngroapă mai adânc. O lovitură asupra acestora ar fi iminentă.

SHARE

MOP-urile GBU-57/B ale Forțelor Aeriene americane sunt arme ghidate special concepute pentru a pătrunde adânc în ținte puternic fortificate, cum sunt instalațiile nucleare subterane ale Iranului și pot afecta suprafețele de deasupra țintelor cu mare precizie. 

Însă Iranul construiește tuneluri subterane în Munții Zagros, la sud de unitatea nucleară Natanz, ce ar putea fi folosite pentru o unitate subterană pentru a îmbogăți și nu doar pentru a construi centrifuge pentru îmbogățirea uraniului, cu protecția naturală a muntelui.

Teheranul îngroapă adânc unități nucleare, de teama bombelor americane

Observatorii și analiștii de informații au urmărit dezvoltarea tunelurilor subterane în munte prin intermediul imaginilor prin satelit și cred că noua instalație subterană ar putea ajuta Iranul în dezvoltarea armelor nucleare.

Potrivit AP, Teheranul nu a recunoscut public niciun alt plan pentru unitatea subterană în afara utilizării acesteia ca înlocuitor pentru centrifuge.

Potrivit War Zone, autoritățile iraniene ar trebui să declare unitatea  Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) din Viena, dar Teheranul are o lungă istorie de îngropare în adâncime a instalațiilor sensibile, în special a celor legate de programele nucleare și de rachete.

În cazul tunelurilor din Munții Zagros, solul este foarte dens. Fiecare bombă  ar putea pătrunde din ce în ce mai adânc până la țintă și prin orice straturi de beton armat, un atac dificil.

Însă există puncte slabe în proiectarea și infrastructura mecanică a unității care pot fi exploatate pentru a crește penetrarea.

Israelul, pregătit pentru a ataca ținte nucleare iraniene

Șeful Statului Major al Armatei Israeliene (IDF), general Hertzi Halevi, a avertizat cu privire la potențialele „evoluții negative” în ceea ce privește programul nuclear al Iranului, care „ar forța Israelul să reacționeze”.

„Iranul a făcut mai multe progrese în ceea ce privește îmbogățirea uraniului decât oricând. De asemenea, examinăm îndeaproape alte aspecte către creșterea capacității nucleare”, a declarat acesta.

Citește și: SUA dotează, în premieră, avioanele cu bombe care distrug buncăre. Nimeni nu mai e sigur sub pământ

Halevi a numit construirea unui nou centru subteran la 100 km adâncime în Munții Zagros – ce va fi greu de bombardat – pentru a înlocui unitatea de producție de centrifuge la Natanz, din apropiere, lovită de o explozie și un incendiu în iulie 2020.

Consilierul pentru securitate națională, Tzahi Hanegbi, a recunoscut că poziția noului centru „limitează capacitatea de a ataca”, dar a adăugat: că „nu există niciun loc în care să nu poată fi atins”.

Citește și: VIDEO „Invincibilele” rachete Kinzhal, Kalibr, Iskander distruse de artileria americană a Ucrainei

„Dacă nu există altă opțiune, liderul Israelului poate ordona un atac asupra Iranului”, a declarat acesta.

A doua evoluție se referă la descoperirea serviciilor de informații americane că Iranul este la doar câteva zile distanță de capacitatea de a începe îmbogățirea uraniului până la calitatea necesară armelor nucleare.

Teheranul l-a înlocuit pe adm. Ali Shakhmani în calitate de consilier pentru securitate națională cu ofițerul Gărzilor Revoluționare Ali Ahmadian, care este pentru obținerea armelor nucleare.

Necesitatea unui atac asupra noului centru nuclear iranian este iminentă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te