VIDEO Tancurile americane Abrams pot aduce victorie Ucrainei. De ce tancul Rusiei T-90 nu face față

DE Adina Mutăr | Actualizat: 26.01.2023 - 17:15
Tancurile americane Abrams/Foto: veteran.news

Kremlinul a reacționat pentru prima dată la anunțurile făcute miercuri de Statele Unite și Germania, care au anunțat că vor înarma Ucraina cu zeci de tancuri de luptă Abrams și Leopard.

SHARE

Rusia a declarat joi că livrarea promisă de tancuri occidentale către Ucraina este o dovadă a implicării directe și crescânde a Statelor Unite și a Europei în conflict.

„Derularea operațiunii militare speciale în Ucraina arată că SUA și NATO intenționează să continue eforturile pentru a prelungi acest conflict militar și au devenit participanți la acesta", a declarat joi Nikolai Patrușev, considerat posibil succesor al președintelui Vladimir Putin, și secretar al Consiliului de Securitate.

„Chiar și după încheierea fazei fierbinți a conflictului din Ucraina, lumea anglo-saxonă nu va înceta războiul prin procură împotriva Rusiei și a aliaților săi", a declarat Patrușev, citat de Interfax.

Și Kremlinul a reacționat, subliniind implicarea directă a Europei și SUA în conflict.

„SUA și Europa spun că a trimite diverse sisteme de armament către Ucraina, inclusiv tancuri, nu înseamnă implicarea acestor țări sau a alianței în ostilitățile din Ucraina. La Moscova, tot ceea ce fac Alianța și capitalele europene este văzut ca o implicare directă în conflict. Vedem că acest lucru este în creștere”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov..

Ucraina a cerut tancuri moderne care ar putea oferi trupelor sale puterea de foc necesară pentru a sparge liniile de apărare rusești și pentru a revendica teritoriile ocupate în sud și est.

Până acum, atât Ucraina, cât și Rusia, s-au bazat în principal pe tancurile T-72 din epoca sovietică. Dar se așteaptă ca Rusia să bage în luptă și temutele tancuri T-90, o variantă modernizată a tancului T-72, cu un tun 125 mm cu țeavă lisă, mitralieră coaxială PKT 7,62 mm și mitralieră antiaeriană NSV/Kord 12,7 mm.

Citește și

VIDEO Rusia a simulat un atac nuclear după ce o fregată s-a abătut de la curs și s-a apropiat de SUA

Finlanda va contribui la „coaliția tancurilor” pentru Ucraina. „Nu suntem țară NATO”

Condițiile de pe câmpul de luptă s-au schimbat în ultimele săptămâni, a declarat John Kirby, coordonatorul pentru comunicare strategică al Consiliului Național de Securitate, în legătură cu trimiterea de tancuri Abrams Ucrainei. 

„Timp de luni de zile, forțele ucrainene și cele rusești au dus un duel mortal de artilerie de-a lungul unui front în mare parte static care se întinde pe aproximativ 700 de mile în estul Ucrainei. Aceste tancuri sunt menite să ajute Ucraina să lupte eficient pe teren deschis, să-și apere suveranitatea și teritoriul și să recâștige teritoriul pe care rușii l-au luat de la ei", a declarat Kirby.

Abrams, cu un tun de 120 mm, o mitralieră grea M2HB de12,7 mm cu 900 de cartușe și două mitraliere M240 de 7,62 mm cu 10.400 de cartușe, și 
o protecție robustă a blindajului, este mai puternic și mai rapid decât tancurile rusești și decât multe dintre tancurile din epoca sovietică. 

Însă Pentagonul nu se bazează doar pe stocurile sale existente pentru a furniza Abrams. Pachetul de tancuri Abrams - vehicule de recuperare și piese de schimb în valoare de 400 de milioane de dolari  - va fi achiziționat prin contracte.

Împreună cu Abrams, Pentagonul trimite transportoare blindate de trupe Bradley și Stryker - avangarda forțelor de atac la sol.

Leopardul german este, de asemenea, un tanc modern și foarte capabil.

"Sunt mai bune decât tancurile sovietice, plus că ucrainenii vor fi mai bine antrenați", a declarat Michael O'Hanlon, membru senior și director de cercetare în domeniul politicii externe la Brookings Institution.

Experții militari ruși nu consideră tancurile occidentale o "armă minune", dar admit că este necesară o schimbare a tacticii de front.

Aceștia propun saturarea unitățile rusești aflate direct pe linia frontului cu arme antitanc suplimentare, lansatoare de grenade, atât de mână, cât și montate și minarea zonele periculoase pentru tancuri.

Rusia însă nu mai poate face față economic prelungirii războiului.

"Cel mai probabil, costurile pentru Rusia vor continua să crească, fie din cauza lipsei de forțe pe teren, fie din cauza declinului economic provocat de sancțiuni, fie din cauza protestelor politice", a declarat Will Pomeranz, director al Institutului Kennan din cadrul Wilson Center, un think tank dedicat cercetării Rusiei și Eurasiei.

"Dacă acesta este un război de uzură, atunci sosirea de noi echipamente din partea SUA și a Germaniei nu poate fi decât un motiv de optimism pentru Ucraina."

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te