VIDEO Talibanii pregătesc marșul spre Kabul. Cine pleacă de urgență, cine rămâne

DE Adina Mutăr | 13.08.2021 - 21:15
Talibanii pregătesc marșul spre Kabul/Foto: afp

Zborurile comerciale din Kabul sunt deja rezervate de expatriați și afganii ce au reușit să obțină vize pentru țări străine. Misiunile străine își evacuează personalul de urgență, în timp ce talibanii pregătesc marșul spre capitala Kabul.

SHARE

Zeci de mii de oameni care au fugit din calea talibanilor în provincii s-au adunat în capitala afgană, dormind în parcurile orașului și în moschei.

Germania a anunțat că își va evacua personalul Ambasadei din Afganistan cât de repede posibil. Ministrul de Externe a cerut cetățenilor germani să părăsească țara devastată de război imediat, în timp ce două zboruri charter au fost planificate pentru o „evacuare iminentă”.

Guvernul german a decis să reducă personalul de la Ambasada sa la Kabul la „minimum absolut", a declarat vineri ministrul de Externe, Heiko Maas, anunțând că o echipă de sprijin va fi trimisă imediat în capitala afgană Kabul.

Acesta a anunțat că va evacua și personalul local afgan, care a lucrat pentru armata sau ministerele germane, vizele fiind eliberate în Germania pentru a accelera procesul.

Maas a cerut tuturor germanilor să părăsească Afganistanul imediat.

SUA au anunțat deja că își vor reduce personalul ambasadei și vor trimite în jur de 3.000 de soldați suplimentari la aeroportul din Kabul pentru a asigura evacuarea.

Citește și

Afganii care fug de talibani, printre care și 72.000 de copii, dorm pe străzi: De aici, unde fugim?

SUA desfășoară 3.000 de soldați în Afganistan pentru evacuarea personalului ambasadei

 

Danemarca și Norvegia își închid ambasadele în Kabul deocamdată și își evacuează personalul pe măsură ce situația securității se înrăutățește în Afganistan, au declarat vineri țările nordice.

„Am decis să închidem temporar Ambasada noastră la Kabul", a declarat ministrul de Externe danez, Jeppe Kofod, precizând că evacuarea va fi strâns coordonată cu Norvegia, cu care împărtășește același complex.

România își îndeamnă cetățenii să părăsească de urgență Afganistanul

Ministerul Afacerilor Externe a informat vineri că a fost reevaluat şi ridicat nivelul de alertă pentru Afganistan şi îndeamnă cetăţenii români să părăsească de urgenţă teritoriul acestui stat şi să evite orice deplasare în Afganistan.

De asemenea, MAE avertizează într-un comunicat transmis „că aceste evoluţii de securitate se asociază cu un risc major de atentate teroriste şi de confruntări armate".

Ministerul român reaminteşte că activitatea Ambasadei României la Kabul a fost suspendată în anul 2019, în urma unui atentat care a avariat grav clădirea misiunii. Având în vedere lipsa unei misiuni operaţionale la Kabul şi faptul că Ambasada României de la Islamabad a preluat reprezentarea ţării noastre în relaţia cu Afganistanul, capacitatea de intervenţie a acestei misiuni în Afganistan este limitată, mai ales în contextul deteriorării situaţiei de securitate din această ţară.

MAE recomandă ferm cetăţenilor români care se deplasează în Afganistan sau care se află deja pe teritoriul acestui stat să se adreseze Ambasadei României la Islamabad şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Ministerul Afacerilor Externe aminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Islamabad +92 51 8441476, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice +92 311 4469900.


Ambasada Rusiei la Kabul nu face în acest moment nicio pregătire pentru evacuare. O astfel de posibilitate nu este luată în considerare, a declarat Ambasada rusă pentru TASS.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te