VIDEO Taiwan răspunde cu avioane F-16 și rachete supersonice la asaltul Chinei cu nave de război

DE Alex Darvari | Actualizat: 23.05.2024 - 15:35
VIDEO Taiwan răspunde cu avioane F-16 și rachete anti-navă asaltului Chinei cu nave de război - Foto: Profimedia Images

Taiwan răspunde cu avioane F-16 și rachete anti-navă asaltului Chinei care a mobilizat nave de război. China a împresurat Taiwan cu zeci de avioane și nave de luptă după ce „insula” și-a ales un nou președinte care nu vrea o alipire la China.

SHARE

China a lansat exerciții militare „ca pedeapsă" în jurul insulei autonome Taiwan, la doar două zile după ce noul președinte taiwanez, Lai Ching-te, a cerut Chinei să „înceteze să mai amenințe Taiwanul din punct de vedere politic și militar", cu ocazia ceremoniei de învestire din 20 mai.

Citește și: China a înconjurat Taiwanul. Pregătește invazia cu nave, avioane de război, rachete și soldați

VIDEO Taiwan răspunde cu avioane F-16 și rachete anti-navă asaltului Chinei cu nave de război

Armata Populară Chineză de Eliberare (APL) a dat startul la 23 mai la exercițiile militare de două zile, cu numele de cod "Joint Sword-2024A", încercuind Taiwanului. Beijingul a calificat exercițiile drept "pedeapsă" pentru ceea ce consideră "acte separatiste": organizarea de alegeri și asigurarea unui nou președinte, arată CNN

Citește și: Armatele SUA și Chinei, față în față la doar 2 km distanță. Americanii blochează invazia în Taiwan

Presa de stat chineză a relatat că zeci de avioane de luptă ale APL echipate cu rachete reale ar fi efectuat simulări de lovituri împotriva unor "ținte militare de mare valoare", în coordonare cu trupele de rachete și de marină. Unele imagini online au prezentat, de asemenea, rachete balistice Dongfeng ale Chinei cu baza terestră, dar mass-media de stat nu a menționat dacă acestea au fost folosite în cadrul exercițiilor.

Exercițiile, menite să încercuiască Taiwanul dinspre est și vest, au demonstrat capacitatea China de a ataca insula din toate direcțiile. Experții chinezi au declarat pentru publicația de stat Global Times că China a simulat probabil o situație în care insula este asediată din toate direcțiile.

Exercițiul este considerat extrem de periculos, mai ales că Beijingul a efectuat manevre militare în apele din apropierea Taiwanului, declanșând temeri că ar putea folosi unul dintre aceste exerciții pentru a lansa un atac surpriză asupra insulei și a o prinde pe aceasta din urmă nepregătită.

Taiwan-ul a răspuns pe măsură

Pe măsură ce exercițiile au fost lansate, Taiwanul a răspunsprin desfășurarea de forțe pentru a "apăra libertatea".

Pe rețelele de socializare au apărut videoclipuri care arată Taiwanul mutând rachete supersonice anti-navă Hsiung Feng III (HF-3), care sunt probabil desfășurate în scop de descurajare.

Taiwanul s-a angajat să răspundă la intimidările chinezești.

Forțele aeriene taiwaneze au efectuat exerciții de antrenament de rutină pentru piloții săi de avioane cu reacție "pentru a spori capacitățile de atac de precizie în luptele aeriene" la începutul acestei luni. De asemenea, în cadrul exercițiilor, avioane F-16 Vipers au decolat de la baza aeriană Chiyai și au tras rachete Maverick.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te