VIDEO SUA testează capacitatea de răspuns rapid al flancului estic al NATO cu sisteme HIMARS

DE Daniel Toșa | 30.09.2022 - 11:41
SUA testează capacitatea de răspuns rapid al flancului estic al NATO cu sisteme HIMARS - FOTO: Twiiter/balt_security
SUA testează capacitatea de răspuns rapid al flancului estic al NATO cu sisteme HIMARS - FOTO: Twiiter/balt_security

Statele Unite și țările din flancul estic testează capacitatea de răspuns rapid cu ajutorul sistemelor de artilerie HIMARS, care au avut un succes major în războiul din Ucraina.

SHARE

Două sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate M142 (HIMARS) au fost desfășurate prin inserție aeriană rapidă de către forțele combinate care au lucrat alături de Armata SUA din Europa și Africa pentru a demonstra capacitățile de deplasare ale sistemelor de rachete în locații din Adazi și Liepaja, Letonia, în perioada 26-27 septembrie 2022.

În Letonia, personalul militar american comun alocat Batalionului 3, Regimentul 321 de artilerie de câmp, Brigada 18 de artilerie de câmp și Artileria Diviziei 1 Infanterie, a utilizat două aeronave C-130 Hercules, atașate la Aripa 352 de operațiuni speciale, ca parte a exercițiului NAMEJS, pentru a livra sistemele de arme în ambele locații.

După livrarea cu succes, HIMARS s-a deplasat la Ādaži și a efectuat un exercițiu de tragere rapidă imediat după sosire. HIMARS a fost amplasat la un punct de tragere din apropierea Liepāja și a efectuat un exercițiu de tragere reală folosind două rachete de exercițiu cu rază redusă de acțiune.

Citește și: S-a terminat nebunia prețurilor pe Litoral, vine Revelionul: Min. 1.300 € de cuplu în Poiana Brașov

"A fost numai bine de când suntem aici", a declarat cpt. William A. Christner, comandantul Bateriei Baker, Batalionul 3, Regimentul 321 Artilerie de câmp, Brigada 18 de trageri. Avem acest lansator în Liepāja și avem un alt lansator care a zburat pe aerodromul Spilve și mai am încă două lansatoare la Camp Ādaži care sprijină brigada de manevră."

Acest exercițiu de răspuns rapid, efectuat în tandem cu Forțele armate letone și Forțele DIVARTY suedeze, a fost realizat pentru a arăta cât de rapid pot fi mobilizate mijloacele de artilerie cu rază lungă de acțiune în întreaga Europă.

Citește și: Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a demisionat din funcție

"Acestea sunt operațiuni tactice cu efect strategic", a declarat colonelul Richard J. Ikena Jr. comandantul artileriei Diviziei 1 Infanterie, supranumită afectuos "Drumfire".

Este important să cunoaștem capacitățile NATO și să înțelegem ce poate face fiecare partener; ce pot face Statele Unite, ce poate face armata letonă și cum să lucrăm mai bine împreună, a declarat locotenent-colonelul Viktors Kareckis, comandant de batalion pentru Brigada a 4-a, Batalionul 44 Infanterie al Gărzii Naționale Letone.

"Pot spune că a fi împreună este bine", a spus Kareckis.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te