VIDEO SUA dau Ucrainei bombe cu dispersie. Rușii le-au folosit pe scară largă, ucigând civili

DE Adina Mutăr | Actualizat: 07.07.2023 - 16:41
Bombe cu dispersie lansate de TOS-2 MLRS rusești-Foto: Forțele Armate Ruse

SUA dau Ucrainei bombe cu dispersie. Washingtonul a rezistat la presiunile Kievului până acum, din cauza potențialului său de a provoca vătămări nediscriminatorii civililor Rușii le-au folosit pe scară largă, ucigând civili.

SHARE

SUA dau Ucrainei bombe cu dispersie, la presiunea Kievului pentru tipul de armă controversat și interzis pe scară largă, dar pe care rușii au folosit-o ucigând civili.

Ucraina a insistat că armele ar ajuta la contraofensiva împotriva trupelor rusești, permițând forțelor sale să țintească în mod eficient pozițiile rusești și să-și depășească dezavantajul în trupe și artilerie.

SUA dau Ucrainei bombe cu dispersie. Rușii le-au folosit pe scară largă, ucigând civili

După luni de obiecții, invocând îngrijorări cu privire la utilizarea armelor și spunând că nu sunt necesare, U.S. oficialii au semnalat recent o schimbare.

Laura Cooper, adjunctul secretarului Apărării pentru Rusia, Ucraina și Eurasia, a declarat parlamentarilor la sfârșitul lunii trecute că Pentagonul a stabilit că munițiile cu dispersie ar fi utile pentru Ucraina, „mai ales împotriva pozițiilor rusești săpate pe câmpul de luptă”.

Munițiile cu dispersie, utilizate pentru prima dată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, sunt o clasă de arme, inclusiv rachete, bombe și proiectile de artilerie, care se sparg în aer și împrăștie muniții mai mici pe o zonă mare.

Conform deciziei, Statele Unite ar trimite Ucrainei obuze de artilerie de 155 de milimetri încărcate cu grenade explozive numite muniții convenționale îmbunătățite cu dublu scop sau D.P.I.C.M.

Obuzele sunt concepute pentru a se sparge în aer și pentru a distribui grenade în vederea atacării atât vehiculele blindate, cât și trupelor dispersate.

În gara din Kramatorsk, Ucraina, peste 50 de persoane au fost ucise în aprilie 2022 într-un atac rusesc

Obuzele sunt M483, ce conține 88 de grenade, și M864 cu rază mai lungă de acțiune, care transportă 72 de grenade. Ce versiune este luată în considerare pentru Kiev este neclar.

Peste 100 de țări au semnat un tratat în 2008 cunoscut sub numele de Convenția privind munițiile cu dispersie, promițând să nu le producă, să nu le folosească, să nu le transfere sau să le stocheze. De la adoptarea convenției, 99% din stocurile globale au fost distruse, potrivit Cluster Munition Coalition.

Citește și: Putin și Biden și-au trimis oficialii la negocieri secrete privind Ucraina. Ce au propus aceștia

Statele Unite, Rusia, Ucraina China, Israel, Egipt, India și Pakistan nu au semnat Convenția.

New York Times a documentat utilizarea pe scară largă de către Rusia a munițiilor cu dispersie în Ucraina de la începutul invaziei din februarie 2022.

Ucraina le-a folosit, de asemenea, în contraofensivă, potrivit observatorilor pentru Drepturile omului din Organizația Națiunilor Unite. 

Citește și: Şi Rusia, şi Ucraina au folosit bombe cu dispersie, susţine ONG-ul Human Rights Watch

Sute de utilizări au fost documentate și raportate în Ucraina, mai ales în zone populate, a declarat grupul Human Rights Watch într-un raport din mai 2023, potrivit NY Times.

Este cunoscut cazul din gara din Kramatorsk, Ucraina, unde peste 50 de persoane au fost ucise în aprilie 2022 într-un atac rusesc.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te