Putin și Biden și-au trimis oficialii la negocieri secrete privind Ucraina. Ce au propus aceștia

DE Adina Mutăr | Actualizat: 07.07.2023 - 09:53
Putin și Biden și-au trimis oficialii la negocieri secrete privind Ucraina (imagine cu rol ilustrativ)-Foto: Daily Sabah
Putin și Biden și-au trimis oficialii la negocieri secrete privind Ucraina (imagine cu rol ilustrativ)-Foto: Daily Sabah

Putin și Biden și-au trimis oficialii la negocieri secrete privind Ucraina. Un grup de foști oficiali americani de top din securitatea națională a purtat negocieri secrete cu apropiați ai Kremlinului, plus Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei.

SHARE

Putin și Biden și-au trimis oficialii la negocieri secrete privind Ucraina, unul dintre obiectivele întâlnirii fiind acela de a păstra deschise canale pentru a pune bazele viitoarelor negocieri privind încheierea războiului din Ucraina. 

Unele surse raportează că negocierile au fost purtate cu aprobarea Administrației Biden, dar nu la ordinul acesteia.

Putin și Biden și-au trimis oficialii la negocieri secrete privind Ucraina. Ce au propus aceștia

Foștii oficiali, care au participat la întâlnirea cu Lavrov, au informat ulterior Consiliul Național de Securitate al Casei Albe despre discuție.

„Printre obiective, au spus ei, este de a menține canalele de comunicare cu Rusia deschise acolo unde este posibil și de a descoperi unde ar putea fi loc pentru viitoare negocieri, compromis și diplomație privind încheierea războiului”, a relatat NBC News citând surse informate.

Lavrov a petrecut câteva ore la întâlnirea cu membrii grupului care a avut loc în aprilie, la New York, unde Lavrov era prezent pentru o întrunire a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite. 

Surse afirmă că la întâlnire au participat Richard Haas, fost diplomat și președinte al Consiliului pentru Relații Externe, care își părăsește biroul, Charles Kupchan, expert în Europa și Thomas Graham, expert în Rusia.

Pe ordinea de zi a întâlnirii au existat probleme precum statutul teritoriului stăpânit de Rusia, pe care Ucraina s-ar putea să nu-l poată elibera niciodată și căutarea unor decizii diplomatice care ar putea fi tolerabile pentru ambele părți.

Discuțiile din așa-numita Track Two Diplomacy - „diplomația canalelor secrete” este practica „contactelor și activităților neguvernamentale, informale și neoficiale între cetățeni privați sau grupuri de persoane, denumite uneori „actori nestatali” - au implicat unii foști oficiali ai Pentagonului, inclusiv Mary Beth Long, fostă secretar adjunct al Apărării din SUA cu o experiență profundă în problemele NATO, au declarat două persoane informate, potrivit pravda.com.ua.

Ca parte a efortului, cel puțin un fost oficial american a călătorit în Rusia pentru discuții care implică războiul din Ucraina, au spus două dintre persoane.

Retragere de pe linia frontului și zonă demilitarizată

În afară de Lavrov din partea rusă, discuțiile au implicat academicieni, lideri ai marilor think tank-uri sau institute de cercetare și alții din sfera politicii externe a Rusiei, percepuți ca fiind apropiați ai președintelui Vladimir Putin sau fiind în contact regulat cu factorii de decizie de la Kremlin.

Sursele NBC au refuzat să-i identifice pe nume pe participanții ruși.

Citește și: VIDEO Avioane rusești au atacat drone americane în Siria. SUA: Încetați acest comportament nesăbuit

NBC a remarcat că, în zilele întâlnirii cu Lavrov, Haass și Kupchin au scris un articol lung în revista „Foreign Affairs” (publicat chiar de Consiliul pentru Relații Externe) în care au expus „un plan de mutare de pe câmpul de luptă la masa negocierilor”,  potrivit agenzianova.com.

În materialul intitulat „Occidentul are nevoie de o nouă strategie în Ucraina”, autorii prevăd un impas la sfârșitul contraofensivei ucrainene și recomandă ca SUA să înceapă să lucreze pentru o încetare a focului care să inducă atât forțele rusești, cât și pe cele ucrainene să se retragă de pe linia frontului și să „creeze o zonă demilitarizată”.

Citește și: Şi Rusia, şi Ucraina au folosit bombe cu dispersie, susţine ONG-ul Human Rights Watch

„O organizație neutră – fie că este ONU sau Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) – ar putea trimite observatori pentru a monitoriza implementarea încetării focului și retragerea armatei. Dacă acesta ar fi respectat, ar putea fi urmat de discuții de pace”, scrie în articol.

Contactele directe confirmă faptul că Statele Unite și aliații lor sunt din ce în ce mai dispuși să favorizeze un proces de pace care să înceapă în toamnă, odată ce contraofensiva ucraineană s-a încheiat.

Un oficial din biroul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că  poziția generală a Kievului a rămas aceeași.

"Poziția noastră este neschimbată - soarta Ucrainei nu poate fi decisă fără Ucraina. De multe ori președintele și toți vorbitorii noștri oficiali au vorbit despre asta. Nu în mod anonim, ci destul de specific și public", a spus oficialul ucrainean.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te