VIDEO Serviciul secret ucrainean a răscolit Biserica Ortodoxă. A găsit valută cash și spioni ruși

DE Adina Mutăr | 23.11.2022 - 19:06
Serviciul secret ucrainean răscolește Biserica Ortodoxă/Foto: pravda.com.ua
Valută cash și spioni ruși/Foto: pravda.com.ua

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SSU) a găsit literatură pro-rusă, bani cash și cetățeni ruși suspectați a fi spioni și sabotori în timp ce efectua percheziții de securitate în clădirile Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei Moscovei (UOC MP) la 22 noiembrie.

SHARE

SSU a desfășurat măsuri de contraspionaj în Sviato-Uspenska (Sfânta Adormire) Kyiv-Pecersk Lavra, Mănăstirea Sviato-Troițki (Mănăstirea Sfintei Treimi) din Koreț (regiunea Rivne) și în clădirile eparhiei Sarni-Polissia a MP UOC din regiunea Rivne, potrivit serviciul de presă al SSU.

S-a raportat că peste 350 de instituții religioase și 850 de persoane au fost percheziționate, SSU acționând în colaborare cu Poliția națională și Garda Națională a Ucrainei.

Mai mult de 50 de persoane au fost supuse interogatoriului, inclusiv cu poligraful, după cum a precizat Serviciul de Securitate.

Persoanele anchetate au fost cetățeni ucraineni și străini, inclusiv cetățeni ruși găsiți pe proprietățile bisericii. 

Inspecția documentelor a găsit că unele erau pașapoarte și legitimații militare emise de URSS, altele erau doar copii scanate ale documentelor, nu și originale, iar alte pașapoarte de cetățeni ucraineni prezentau semne vizuale de deteriorare sau de falsificare.

Citește și

Roiuri de drone chinezești deasupra Washingtonului. Alarmă de spionaj în Senat

Milionara Libbie Mugrabi, arestată după ce a sărit cu cuțitul la menajera care îi cerea banii

Serviciul de Securitate continuă investigarea acestor persoane.

Un cetățean ucrainean în vârstă de 32 de ani, care ar putea avea legătură cu activitățile ilegale ale Antvan, o agenție de informații proruse din Ucraina, a fost găsit la Lavra din Kiev-Pecersk.

Proprietarul companiei rusești Antvan Group este cetățeanului rus Alexander Orlov, care deținea o serie de terenuri și unități de catering în Ucraina. Toate aceste proprietăți au fost acum confiscate în cadrul procedurilor penale.

În timpul perchezițiilor au fost descoperite literatură pro-rusă folosită în procesul educațional la seminar și în școlile parohiale cu scopul de a propaga "russkiy mir" (o ideologie imperialistă rusă în care rușii sunt prezentați ca salvatori - n.r.), peste două milioane de UAH(54.000 USD), peste 100.000 USD și câteva mii de ruble rusești - toate în numerar.

Pe lângă Lavra Kiev-Pecersk, Serviciul de Securitate al Ucrainei a percheziționat și o mănăstire UOC MP din regiunea Rivne, căutând grupuri de sabotaj și recunoaștere și arme.

Dmitri Peskov, secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, a anunțat că perchezițiile de la Lavra din Kiev-Pecersk arată că Ucraina este în război cu Biserica Ortodoxă Rusă.

„De fapt, partea ucraineană se află de mult timp în război cu Biserica Ortodoxă Rusă și aș spune că acest lucru ar trebui să fie considerat o altă verigă în lanțul acestor ostilități împotriva Ortodoxiei rusești”, a declarat Peskov.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te