VIDEO Securiștii lui Assad, ajunși în Germania ca refugiați, condamnați pentru crime

DE Adina Mutăr | Actualizat: 24.02.2021 - 20:54

Au început condamnările securiștilor lui Assad. Un tribunal german a condamnat un fost membru al serviciilor de securitate ale președintelui sirian Bashar al-Assad la patru ani și jumătate de închisoare după ce l-a găsit vinovat de „facilitarea torturii a 30 de prizonieri”.

SHARE

Au început condamnările securiștilor lui Assad. Eyad Al-Gharib a fost condamnat pentru complicitate la crime împotriva umanității și a fost condamnat de instanța din Koblenz la 4 ani și jumătate de închisoare.

Este pentru prima dată când o instanță străină condamnă oficiali ai Guvernului sirian care au comis crime împotriva umanității.

Procurorii germani au invocat principiul jurisdicției universale pentru infracțiuni grave pentru a aduce dosarul în instanță, atât victimele, cât și torționarii aflându-se în Germania.

Cazul este și o victorie pentru adevărații refugiați sirieni, cei care de la început au atras atenția că oficiali ai regimului Assad, torționari și criminali din milițiile Shabiha, pro-Assad, se află printre ei.

 

Propaganda securiștilor lui Assad nu a funcționat

 

Toată propaganda împotriva primirii refugiaților, susținută de Rusia și alte câteva țări care și-au însușit politica Rusiei privind refugiații sirieni, a fost pentru a împiedica recunoașterea oamenilor regimului Assad, trimiși în Europa cu misiuni.

Refugiații sirieni din Germania au făcut un site în care îi demascau pe oamenii regimului Assad care se declarau refugiați.

Citește și Verdict istoric în Germania: fost colonel al serviciilor de informaţii siriene, condamnat

Ministrul german de Externe, Heiko Maas, a declarat că procesul este un pas împotriva impunității în conflict.

Țara sa a oferit refugiu sutelor de mii de sirieni care au fugit de violența din țara lor natală și a susținut eforturile internaționale de colectare a probelor penale pentru crimele din Siria comise de regimul de la Damasc.

Dar Rusia și China și-au folosit dreptul de veto pentru a bloca încercările Consiliului de Securitate al ONU de a aduce regimul sirian la Curtea Penală Internațională.

„De aceea, cazurile din afara Siriei sunt foarte importante, un semnal clar pentru victime, că li se va face dreptate”, a declarat Maas pentru The Associated Press.

 

Citește și Statele Unite au respins invitația Moscovei de a participa la conferința pentru Siria de la Soci

 

Al-Gharib ar fi putut primi zeci de ani după gratii, dar judecătorii germani au luat în considerare factorii atenuanți, inclusiv mărturia sa în fața autorităților germane care investigau acuzațiile aduse de victimele ce se aflau în Germania.

 

Acesta, în vârstă de 44 de ani, era sergent major într-o unitate a Securității care a arestat participanți la protestele antiguvernamentale din orașul sirian Douma și îi ducea la infamul centru de detenție Al Khatib sau filiala 251, unde uciderea sub tortură se făcea la „nivel industrial”, așa cum a catalagot ONU.

 

Mărturia victimelor securiștilor lui Assad


Al-Gharib a fost judecat anul trecut împreună cu colonelul Anwar Raslan, comandantul unității unde activa al-Gharib, acuzat că a supravegheat „tortura sistematică și brutală” a mai mult de 4.000 de prizonieri între aprilie 2011 și septembrie 2012, rezultând moartea a cel puțin 58 de persoane.

Cei doi au ajuns în Germania în 2018, fiind arestați în 2019.

„Mărturia supraviețuitorilor torturii, precum și fotografiile lui Cezar, dovedesc amploarea și natura sistemică a disparițiilor forțate, a torturii și a violenței sexuale în Siria”, a spus Maas. „Relevanța acestor dovezi se extinde mult dincolo de procedurile din Koblenz.”

Pronunțând verdictul, judecătorul președinte a arătat clar că crimele lui Al-Gharib făceau parte din abuzurile sistematice ale guvernului sirian împotriva propriei populații.

Oficialii sirieni nu au depus mărturie în timpul procesului de 60 de zile.

Centrul European pentru Drepturile Constituționale și ale Omului, care sprijină 29 de supraviețuitori în dosarul împotriva lui Raslan, dintre care 14 sunt reprezentați în calitate de coreclamanți în acest caz, lucrează pentru a aduce în judecată alte cazuri împotriva oficialilor sirieni în Germania, Austria, Suedia și Norvegia.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te