Luni, 5 decembrie, dronele au atacat aerodromul Engels-1 din regiunea Saratov și aerodromul Dyagilevo din regiunea Ryazan, a precizat Ministerul rus al Apărării.
Potrivit ministerului, explozia de la Engels "a avariat învelișul fuselajului a două avioane", în timp ce pe celălalt aerodrom au fost uciși trei militari și patru răniți.
Engels-1 se află la peste 750 km de granița ucraineană, în timp ce Dyagilevo se află la mai puțin de 600 km.
Kievul nu a confirmat în mod direct că atacul asupra bazei ar fi fost efectuat de către forțele sale armate.
Citește și: VIDEO Bazele aeriene strategice din Rusia, atacate cu drone de tipul celei ce a survolat România
On the morning of 5/12, drone attacked Engels-2 (strategic bomber military airbase) in Saratov region.
— Special Kherson Cat 🐈🇺🇦 (@bayraktar_1love) December 5, 2022
“2 aircrafts damaged. 2 people injured” - according to preliminary information from Russian media Baza
P.S: Bombers regularly rise from this airfield to attack Ukraine pic.twitter.com/OGEV2cFW51
"Pământul este rotund. Dacă se lansează ceva în spațiul aerian al altor țări, mai devreme sau mai târziu obiectele zburătoare neidentificate se vor întoarce la punctul de plecare", a scris pe Twitter Mihail Podolyak, consilier al șefului biroului prezidențial ucrainean.
Citește și: Masa de sărbători, un lux: Carnea de porc, mai scumpă în România decât în Ungaria sau Serbia
Anterior, se credea că dronele ucrainene nu puteau ataca ținte la o distanță atât de mare. În cel puțin unul dintre cele două cazuri, atacul a fost efectuat cu ajutorul unor militari speciali care se aflau în apropierea aerodromului și au ajutat la ghidarea dronelor către țintă, a declarat un oficial ucrainean de rang înalt pentru The New York Times (NYT), sub rezerva anonimatului.
Atacul ar fi putut fi efectuat și de o dronă Tu-141 cu rază lungă de acțiune, pe care Ucraina a folosit-o anterior, a declarat Samuel Bendett, un expert în drone rusești, pentru publicația americană Forbes.
"Știm că poate zbura pe distanțe lungi, deoarece cel puțin una dintre ele s-a prăbușit în Croația. Este posibil ca unele dintre ele să se afle încă în posesia armatei ucrainene", a declarat Bendett.
Ceea ce Bendett consideră mai misterios este motivul pentru care apărarea aeriană rusă nu a reușit să o intercepteze. După un atac cu drone asupra bazei aeriene rusești Saki din Novofedorivka, în august, un meme cu titlul "Ce face apărarea aeriană?" a devenit viral pe rețelele de socializare. Adică de ce apărarea aeriană rusă nu a putut face față dronelor ucrainene.
De atunci, astfel de atacuri ale dronelor ucrainene s-au repetat de mai multe ori. Bendett spune că nu există o explicație coerentă pentru care sistemele rusești de apărare aeriană fac față atât de prost.
"Această dronă - dacă a fost o dronă - a zburat nestingherită sute de kilometri. Este posibil să existe lacune în sistemul de apărare aeriană rusesc", a declarat Bendett. El a spus că ar putea exista probleme cu unitățile de apărare aeriană, care au reperat drona, dar au confundat-o cu una prietenoasă.