VIDEO Bazele aeriene strategice din Rusia, atacate cu drone de tipul celei ce a survolat România

DE Adina Mutăr | Actualizat: 06.12.2022 - 20:09
Bombardiere strategice rusești/Foto: moscow times
Tupolev Tu-141 Strizh/Foto: defensenews

O explozie la o bază aeriană rusească a distrus două bombardiere Tu-95 cu capacitate nucleară. O alta s-a petrecut la baza Diaghilevo. Ambele baze se află la sute de kilometri de Ucraina. Dronele cu care au fost atacate, de tipul celei ce a survolat România.

SHARE

Imaginile din satelit au dezvăluit desfășurarea de Tu-160 "Blackjack" și a 20 de Tu-95 "Bear" la baza aeriană Engels, situată în regiunea Saratov, la 600 km de granița cu Ucraina. 

O altă explozie s-a petrecut la baza Diaghilevo, situată la 240 km de Moscova și la 500 km de Ucraina. Inițial, explozia a fost atribuită unui camion. Aceasta a provocat moartea a trei tehnicieni și a avariat cel puțin un Tu-22 Backfire.

Ulterior, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că președintele rus, Vladimir Putin, a fost informat despre exploziile de la aceste două baze, fără a da alte detalii. 

„Pentru a neutraliza avioanele rusești, regimul de la Kiev a încercat să efectueze lovituri cu drone de concepție sovietică împotriva bazelor aeriene de la Diaghilevo și Engels", a declarat Ministerul rus al Apărării.

Potrivit comunicatului, dronele au fost interceptate de sistemele de apărare aeriană, „resturile provocând explozii", căzând în perimetrul celor două baze vizate. Ca urmare, două avioane au fost "ușor avariate". Trei soldați au murit și alți patru au fost spitalizați.

Însă, din comunicat reiese că dronele de "concepție sovietică" au fost distruse pe verticală față de bazele atacate, deci înseamnă că au parcurs între 500 și 600 km pe teritoriul rusesc fără a fi reperate.

Citește și

VIDEO Un ucrainean a săpat luni de zile sub dărâmături ca să găsească trupul prietenei din copilărie

A fost aproape! Trump pregătise 80 de arme nucleare să fie lansate peste Coreea de Nord

Atacurile arătă că forțele ucrainene au acum capacitatea de a lovi în adâncimea teritoriului rusesc și că sistemele de supravegherenu nu sunt eficiente.

Cât despre dronele de „concepție sovietică", una dintre acestea, un Tu-141 "Strizh", a survolat România și Ungaria înainte de a se prăbuși într-un cartier din Zagreb, în martie anul trecut. Ancheta nu a permis încă să se identifice originea, potrivit Zone Militaire.

Este posibil ca Tu-141 să fi fost folosite pentru a lovi bazele de la Diaghilevo și Engels 2. Sau Tu-143 "Reys" modificate pentru a le crește raza de acțiune, care inițial este de numai 200 km.

Sau chiar drone de un nou tip. La sfârșitul lunii octombrie, conglomeratul Ukroboronprom a anunțat că are în curs de dezvoltare o nouă armă cu o rază de acțiune de 1000 de kilometri și capabilă să transporte 75 kg de explozibil. 

Kievul nu a revendicat oficial responsabilitatea pentru aceste atacuri. Cu toate acestea, în paginile New York Times, un oficial ucrainean de rang înalt a afirmat că dronele care au vizat bazele de la Diaghilevo și Engels 2 au fost lansate din Ucraina și că unul dintre cele două atacuri a fost efectuat cu sprijinul forțelor speciale responsabile de ghidarea aeronavelor către țintă. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te