VIDEO Rusia amenință iar Kievul din Nord: Tancuri, avioane și artilerie, dislocate în Belarus

DE Alin Crișan | Actualizat: 17.10.2022 - 21:11
Tancuri transportate cu trenul - Foto: Profimedia
Tancuri transportate cu trenul - Foto: Profimedia

Primele trenuri cu militari ruşi au sosit sâmbătă în Belarus, iar duminică au aterizat acolo şi avioane militare ruseşti.

SHARE

Rusia va trimite în Belarus, la graniţa acestei ţări cu Ucraina, circa 170 de tancuri, 200 de vehicule blindate şi 100 de piese de artilerie şi mortiere, în cadrul grupării militare ruso-belaruse ce cuprinde efective de circa 9.000 de soldaţi, a anunţat luni Ministerul belarus al Apărării.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a anunţat săptămâna trecută că a convenit cu omologul său rus Vladimir Putin crearea acestei grupări, pe care a descris-o ca fiind "pur defensivă'', după ce a acuzat NATO că-şi sporeşte prezenţa militară în apropierea Belarusului şi că înarmează Polonia şi ţările baltice.

În acest timp, la Kiev sporesc temerile că Rusia ar putea folosi din nou Belarusul ca platformă de lansare a unei ofensive asupra nordului Ucrainei, la fel cum s-a întâmplat la începutul invaziei lansate pe 24 februarie, când trupele ruse au ajuns până aproape de capitala ucraineană, de unde între timp s-au retras pentru a se concentra pe sudul şi estul Ucrainei.

Noile deplasări de trupe ruseşti în Belarus ar putea fi şi o tactică de a forţa armata ucraineană să-şi disloce trupe în nordul ţării, pentru a-i slăbi potenţialul în contraofensivele duse pe celelalte fronturi. 

Trupele ruse și belaruse au "început să se desfășoare și să îndeplinească sarcini legate de apărarea armată" a Belarusului, potrivit ministrului belarus al apărării, Viktor Hrenin, a anunțat luni presa de stat belarusă BELTA.

"Astăzi, pe baza situației actuale, acționăm în etape, implementând măsuri individuale care vizează pregătirea proactivă a grupării regionale pentru a răspunde la provocările și amenințările emergente", a declarat Viktor Hrenin la o întâlnire cu personalul unei fabrici din Belarus. "Gruparea regională de trupe și forțe în sine este un organism complex format din mai multe componente. Acesta include organisme de comandă și control la diferite niveluri, și trupe, și forțe, precum și diferite sisteme de sprijin, atât belaruse, cât și rusești", a adăugat el. Potrivit lui Alexander Volfovici, secretar de stat al Consiliului de Securitate al Belarusului, gruparea regională de trupe de pe teritoriul republicii este desfășurată într-o componență incompletă. "În viitor, vom vedea dacă va fi desfășurată la scară completă sau nu", a declarat Volfovici, citat de BELTA. Valeri Revenko, șeful departamentului de cooperare militară internațională din cadrul Ministerului Apărării din Belarus, a declarat într-un mesaj pe Twitter că Rusia intenționează să trimită în Belarus aproximativ 170 de tancuri, până la 200 de vehicule blindate de luptă și până la 100 de tunuri și mortiere cu un calibru de peste 100 mm, ca parte a grupării de trupe belaruso-ruse desfășurate. "Belarus va primi 9.000 de militari, aproximativ 170 de tancuri, până la 200 de vehicule de luptă antiaeriană și până la 100 de tunuri și mortiere cu un calibru de peste 100 mm", a precizat Valeri Revenko pe Twitter. Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, a anunțat pe 10 octombrie că Belarusul a fost de acord să desfășoare o grupare regională comună, invocând "agravarea situației la granițele vestice ale statului Uniunii".

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te