VIDEO Rusia aduce rachete nucleare în poziție de luptă. Pot lovi oriunde în Europa, inclusiv România

DE Alex Darvari | Actualizat: 07.10.2024 - 17:59
VIDEO Rusia aduce rachete nucleare în poziție de luptă. Pot lovi oriunde în Europa, inclusiv România - Foto: Profimedia Images (Imagine cu caracter ilustrativ)
VIDEO Rusia aduce rachete nucleare în poziție de luptă. Pot lovi oriunde în Europa, inclusiv România - Foto: Profimedia Images (Imagine cu caracter ilustrativ)

Rusia aduce rachete nucleare în poziție de luptă. Pot lovi oriunde în Europa, inclusiv România. Sistemele de lansare pentru rachete cu capacitate nucleară au fost aduse pe „rutele de patrulare de luptă” din Rusia, a anunțat presa de stat a țării.

SHARE

Agenția de știri Tass a postat o înregistrare video cu ceea ce a declarat a fi sisteme de lansare pentru racheta balistică intercontinentală (ICBM) Yars în curs de desfășurare la Novosibirsk, în Siberia. Clipul filmat în timpul zilei arată cum armele sunt scoase dintr-un depozit și conduse de-a lungul unui drum.

VIDEO Rusia aduce rachete nucleare în poziție de luptă. Pot lovi oriunde în Europa, inclusiv România

Agenția a precizat că se verifică „pregătirea” personalului și a echipamentelor „pentru sarcini de lungă durată pe teren”. Yars RS-24 (denumireNATO SS-29) este o rachetă nucleară strategică cu o rază de acțiune de până la 12.000 de kilometri și o precizie de 250 de metri, potrivit publicației specializate în domeniul militar și al apărării Army Recognition. Aceasta poate fi montată pe camioane purtătoare sau desfășurată în silozuri. 

Citește și: 6.900.000.000 $ dau SUA pe bombe spărgătoare de buncăr pentru F-16. Cine sunt beneficiarii?

Racheta poate ajunge oriunde în Europa, inclusiv în România.

Primul regiment Yars RS-24, format din trei batalioane, a fost desfășurat în 2011, în timp ce două batalioane ale celui de-al doilea regiment au fost puse în serviciul de luptă în decembrie anul trecut. Tass a declarat că personalul îndeplinește sarcini care includ „testarea acțiunilor de manevră pe rutele de patrulare de luptă ca parte a serviciului de luptă”, precum și organizarea camuflajului și a protecției de luptă, arată Newsweek

Rusia poate duce războiul în Europa

Publiația a publciat articolul intitulat „Rusia plasează lansatoarele de rachete strategice cu capacitate nucleară în poziie de luptă”

Citește și: Ucraina primește noi avioane F-16 modificate să zboare la 2.000 km/oră. Putin intră în defensivă

„De asemenea, militarii vor rezolva probleme legate de contracararea sabotajului și a grupurilor de recunoaștere”, a adăugat agenția. De la începutul invaziei sale pe scară largă în Ucraina, în februarie 2022, președintele rus Vladimir Putin a emis amenințări ambigue cu privire la armele atomice ale națiunii sale, care au fost amplificate de propagandiștii Kremlinului, care prezintă capacitățile nucleare ale Moscovei și amenință cu atacuri asupra țărilor care susțin Kievul.

Citește și: CIA recrutează pe net spioni chinezi nemulțumiți de Xi Jinping. Ce ofertă de nerefuzat le face SUA?

Cu toate acestea, experții se îndoiesc că Putin ar recurge la desfășurarea de arme nucleare tactice, care au o rază de acțiune mai mică decât armele strategice, dar pot fi utilizate pe câmpul de luptă. Luna trecută, Putin a anunțat modificări ale doctrinei nucleare a Moscovei, subliniind circumstanțele în care Rusia ar putea utiliza arme nucleare. Acestea includ acum posibilitatea de a le folosi împotriva statelor nenucleare care sunt susținute de puteri nucleare, într-o aluzie la Ucraina.

Newsweek a contactat Ministerul rus al Apărării pentru comentarii.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te