VIDEO Robotul HIMARS. Americanii lucrează la dezvoltarea unui nou sistem de rachete complet autonom

DE Daniel Toșa | Actualizat: 18.08.2022 - 12:15
VIDEO Robotul HIMARS. Americanii lucrează la dezvoltarea unui nou sistem de rachete complet autonom/FOTO: Twitter/MIL_STD

Armata SUA lucrează la dezvoltarea unui nou sistem HIMARS robotizat prin implementarea de echipamente și software pentru a permite controlul de la distanță și operarea autonomă.

SHARE

Inginerii din cadrul Aviation & Missile Center (AvMC), care face parte din Comandamentul de Dezvoltare a Capacităților de Luptă al Armatei SUA (DEVCOM), sunt responsabil, printre altele, de dezvoltarea proiectului Autonomous Multi-Domain Launcher (AML), o nouă versiune a sistemului HIMARS, care a fost modificată prin implementarea de echipamente și software pentru a permite controlul de la distanță și operarea autonomă.

Modul de conducere autonomă nu mai este un concept din filmele științifico-fantastice și se regăsește din ce în ce mai mult pe vehiculele produse de serie, toți marii producători din industria auto lucrând la acest tip de vehicule.

În iulie 2021, Armata SUA a testat pentru prima dată versiunea robotizată a lansatorului multiplu de rachete HIMARS.

Noul HIMARS cu 12 rachete de mare precizie

Pe lângă absența unui echipaj, noul lansator este, de asemenea, destinat să aibă o unitate de foc mai mare - 12 rachete (în prezent, HIMARS are un lansator cu șase rachete). 

În cazul lansatorului AML, provocările cu care se confruntă inginerii responsabili de ''robotizarea'' acestuia sunt mult mai complexe, de la traversarea unui teren necunoscut, la deplasarea pe drumuri neasfaltate și depășirea sau ocolirea obstacolelor din afara părţii carosabile, operarea în condiții de luptă în care există amenințarea focului ostil și interacțiunea cu infanteria

Lansatorul AML, care este în proces de dezvoltare din februarie 2020, nu este doar o nouă versiune a sistemelor de artilerie cu rachete, ci și o descoperire tehnologică în lumea roboticii. În primul rând, este vorba despre conștientizarea situației unei platforme fără pilot care se deplasează pe un teren accidentat, care trebuie să fie capabilă să îl recunoască, să identifice obstacolele și să aleagă cum să le depășească, alegând cea mai bună rută. 

HIMARS Increment 2 - complet robotizat

În plus, senzorii montați pe AML trebuie să fie cât mai pasivi posibil, după cum menționează Lucas Hunter, manager de proiect AML la AvMC: "Avem nevoie de senzori care să colecteze date din teren fără a emite semnale detectabile, cum ar fi lumină sau sunet. Pentru că nu vrem să arătăm ca un pom de Crăciun când inamicul ne privește."

,,AML, care se va numi HIMARS Increment 2, trebuie să fie capabil să se deplaseze oriunde i se spune să se deplaseze. Trebuie să fie capabil să spună: "Hei, există o stâncă chiar aici". Trebuie să fie capabil să recunoască orice tip de teren pe care se află'', a spus Lucas Hunter, potrivit Army.mil.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te