VIDEO Război Israel. Putin, lovit și în Siria. Cea mai mare bază a Rusiei din Siria, atacată

DE Adina Mutăr | Actualizat: 04.10.2024 - 07:34
Război Israel. Putin, lovit și în Siria - Foto: X/@Levant_24_
Război Israel. Putin, lovit și în Siria - Foto: X/@Levant_24_
Război Israel. Putin, lovit și în Siria - Foto: X/@Levant_24_
Război Israel. Putin, lovit și în Siria - Foto: X/@Levant_24_

Război Israel. Putin, lovit și în Siria. Cea mai mare bază a Rusiei din Siria, atacată. Televiziunea de stat siriană a declarat că Israelul a fost responsabil pentru bombardarea bazei aeriene Hmeimim aflată sub controlul Rusiei.

SHARE

Război Israel. Putin, lovit și în Siria. Cea mai mare bază a Rusiei din Siria, atacată.

Televiziunea de stat siriană a declarat că atacul Israelului a fost la o oră după sosirea unui avion iranian aparținând companiei Qeshm Airlines.

Aceeași sursă susține că țintele Israelului au fost „baze militare din provincia Latakia, precum și un depozit în perimetrul bazei aeriene”.

„Atacul israelian nu a vizat pistele sau turnurile de la baza aeriană Hmeimim și aeroportul civil din Latakia”, a anunțat televiziunea de stat siriană.

Război Israel. Putin, lovit și în Siria

Surse locale au transmis că antiaeriana Siriei și Rusiei s-au străduit 40 de minute să contracareze atacul.

Baza Aeriană Hmeimim este un centru major pentru intervenția militară a Kremlinului în Siria, care a fost lansată în 2015. Președintele rus, Vladimir Putin, și președintele Siriei, Bashar Al-Assad, au convenit ca armata Moscovei să poată administra locația fără chirie și s-a acordat un contract de operare permanentă.

Doi ani mai târziu, Guvernul rus a semnat un nou contract de închiriere pe termen lung pentru bază cu autoritățile siriene, ca parte a unei afaceri mai amplă, de extindere a Rusiei la instalațiile portuare din portul Tartus, pentru cel puțin încă 49 de ani. 

Acest aranjament a venit după ce forțele ruse, în special cele aeriene, au jucat un rol esențial în prevenirea prăbușirii regimului dictatorului sirian al lui Bashar Al Assad. Acum, baza, ocupată de ruși, servește ca singurul aerodrom rusesc de pe Marea Mediterană, un „premiu” pe care Moscova l-a câștigat în schimbul salvării lui Assad.

Cea mai mare parte a armatei regimului Assad este formată din miliții șiite susținute de Iran, un rol major având Hezbollah, gruparea teroristă libaneză cu care Israelul este acum în război.

Rusia oferă regimului Assad putere de luptă aeriană și apărare antiaeriană. De când Israelul a sigilat Libanul, pentru a nu pătrunde arme din Iran și Rusia și bombardează depozitele și bazele milițiilor proiraniene din Siria și gruparea Hezbollah din Liban, Assad riscă să rămână fără „armată”, iar Rusia ar putea pierde miza majoră pentru care a intrat în acest conflict, gazele din Mediterana.

Joi, Rusia acerut cetățenilor săi să părăsească imediat Israelul după ce atacurile aeriene israeliene au lovit în vecinătatea bazei rusești Hmeimim din Siria.

În situația extrem de tensionată din regiune, ambasadorul Rusiei la Tel Aviv a recomandat cetățenilor din Israel să ia în considerare părăsirea țării „cât timp există astfel de oportunități”, a informat agenția rusă Tass. 

1,5 milioane de ruși trăiesc în Israel. Rusia avertizează că oamenii trebuie să iasă „înainte de a fi prea târziu”. Rusia începe, de asemenea, să evacueze cetățenii din Liban.

Cea mai mare bază a Rusiei din Siria, atacată de Israel

Într-o operațiune militară impresionantă, joi, Israelul a lovit arsenalele iraniene și rusești de la principala bază aeriană a Kremlinului din Orientul Mijlociu cu o lovitură devastatoare cu rachete.

Cel puțin 30 de rachete navale israeliene au lovit baza aeriană a Rusiei Hmeimim, lângă orașul-port sirian Latakia, în primele ore, vizând depozitele de armament, potrivit unui raport al grupului analitic militar Defence Arabic.

Grupul media Al-Modon din Beruit a raportat „explozii uriașe” la un depozit de muniții din interiorul bazei rusești, care este protejată de sisteme de apărare aeriană rusești de ultimă generație, inclusiv S-400.

Raidul a fost primul atac convențional al Israelului împotriva bazei operată și deținută efectiv de Rusia încă de la începutul operațiunilor sale în Siria.

Platformele regionale de știri au postat că lovitura israeliană împotriva lui Hmeimim a urmat sosirii unui avion cargo iranian încărcat cu arme și muniție.

„Israelul a lansat atacul la o oră după ce avionul iranian Fars Air a aterizat. Interesant este că lovitura a evitat în mod selectiv pistele și turnurile aeroportului Latakia, iar 30 de rachete au fost lansate la 3:55 a.m. de pe nave de război. După bombardamentul israelian, a fost observată o patrulă aeriană rusească deasupra Latakiei”, a scriu sursele.

Nu a existat niciun răspuns imediat la o solicitare de la Kyiv Post trimisă Departamentului de Stat al SUA prin care se solicita comentarii cu privire la atacul israelian din Siria.

Bloggerii militari ruși condamnă „lipsa de răspuns” a Rusiei la atacul Israelului în Siria

Bloggerii militari ruși scriu că unele dintre rachete au fost doborâte de sistemele de apărare aeriană ale Forțelor Armate Ruse, dar unele și-au atins ținta, un depozit folosit de soldații sirieni și iranieni.

Israelul a atacat în apropierea bazei, susțin bloggerii ruși, unde se afla depozitul iranian,  iar pentru atac israelienii au folosit rachete antiradar de croazieră Dalila, precum și, potrivit unor informații, bombe ghidate spărgătoare de buncă din seria GBU.

Potrivit informațiilor, atât regimul Assad, cât și Iranul, aliat al Rusiei, care i-a și dat drone Shahed și rachete balistice pentru a ataca Ucraina, se întreabă de ce apărarea aeriană rusească nu ajută la respingerea atacurilor repetate ale armatei israeliene în Siria, care reprezintă și o amenințare pentru interesele lui Putin în zonă.

„Având în vedere că israelienii acționează acum cu impunitate, iar partea rusă se limitează exclusiv la apeluri pentru a opri escaladarea violenței și a reveni la masa negocierilor, în viitor astfel de incidente pot crește în amploare și pot duce la consecințe mai tragice”, scriu analiștii ruși.

„De exemplu, o lovitură pe teritoriul unei baze aeriene a Rusiei, adică de facto pe teritoriul Federației Ruse de pe teritoriul Siriei, sub pretextul că acolo va exista o delegație sau o aeronavă iraniană este posibilă. Și să ne amintim că iranienii sunt aliați ai Rusiei, nu cu mult timp în urmă a fost semnat un acord strategic, care presupune că avem, în principiu, un inamic comun și o cale comună în raport cu israelienii.” 

De altfel, Israelul odată pornit, nu mai poate fi oprit și cine va garanta că guvernul ultraortodox nu va alege direct baza aeriană Hmeimim ca următoarea țintă, tăind total sprijinul pentru Assad.

Israelul atacă armele și muniția pentru milițiile susținute de Iran în Siria

Șeful Statului Major al IDF,, general Herzi Halevi, a declarat joi că întoarcerea rezidenților israelieni în zona de nord - care sunt evacuați de aproape un an din cauza atacurilor cu rachete ale Hezbollah - înseamnă distrugerea infrastructurii teroriste construite lângă graniță pentru a ataca comunitățile evreiești atunci când primesc ordin, cum a făcut Hamas.

„Suntem foarte hotărâți să distrugem această infrastructură și să eliminăm pe oricine este prezent acolo. Nu vom permite Hezbollah să se stabilească din nou în aceste locuri. Daunele aduse Hezbollahului în toate sectoarele — Beirut, Valea Beqaa și sudul Libanului — vor continua”.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Forțelor de Apărare Israelului (IDF), Avichay Adraee, Hezbollah a introdus recent arme de contrabandă în Liban din Siria, prin punctul de trecere a frontierei Masnaa.

Miercuri, IDF a lansat un videoclip care arată exemple de arme fabricate în Rusia capturate din pozițiile Hezbollah în Liban.

Decizia armatei israeliene pare clară: în afară că va stopa traficul cu arme Rusi-Iran-Siria-Liban, va asigura o zonă tampon în sudul Libanului, unde era fieful Hezbollah, pentru siguranța cetățenilor din nordul Israelului.

În acest caz, Rusia și aliații din zonă, în special regimul Assad, au numai de pierdut.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te