VIDEO Raiduri ucrainene în Kursk. Trupele ocupă localități și Stația de Gaze Sudja. Putin, în criză

DE Daniel Toșa | Actualizat: 08.08.2024 - 10:08
Raiduri ucrainene în Kursk. Trupele ocupă localități și Stația de Gaze Sudja. Putin, în criză - Foto: Facebook/ Volodimir Zelenski - Caracter ilustrativ
Raiduri ucrainene în Kursk. Trupele ocupă localități și Stația de Gaze Sudja. Putin, în criză - Foto: Facebook/ Volodimir Zelenski - Caracter ilustrativ

Raiduri ucrainene în Kursk. Ucraina ar putea prelua controlul asupra unei suprafețe de până la 350 de kilometri pătrați din regiunea rusă Kursk, în urma raidurilor efectuate de trupele ucrainene în ultimele zile, relatează presa din Kiev.

SHARE

Rusia a declarat stare de urgență în regiune și a evacuat mii de locuitori din zonele în care soldații ucraineni au lansat incursiunea în Federația Rusă.

Raiduri ucrainene în Kursk. Trupele ocupă localități și Stația de Gaze Sudja. Putin, în criză

Conform informațiilor de pe canalul Telegram Rîbar, apropiat Ministerului Apărării rus, până miercuri seara, Rusia pierduse controlul asupra suburbiilor de vest din Sudja, precum și asupra localităților Guievo și Kurilivka, aflate la sud de Gornal. De asemenea, forțele ruse au pierdut și controlul asupra satelor Leonidovo și Liubimivka, iar satul Korenevo este sub amenințare.

Președintele rus Vladimir Putin a acuzat Ucraina de provocare, afirmând că sute de soldați ucraineni au trecut granița în apropierea orașului Sudja, la 10 km de frontieră, susținuți de 11 tancuri și peste 20 de vehicule blindate.

Oleksiy Honcharenko, deputat ucrainean, a declarat că armata ucraineană a preluat controlul asupra stației de gaze din Sudja, o instalație majoră implicată în tranzitul gazelor naturale din Rusia către UE. Aceasta este singura poartă de intrare a gazului rusesc în Uniunea Europeană prin Ucraina.

Citește și: VIDEO Stare de urgență în Kursk. Putin se teme că Ucraina ocupă centrala nucleară

Deși informațiile nu au fost verificate de BBC, declarația lui Honcharenko reprezintă prima confirmare oficială ucraineană a unei incursiuni pe teritoriul Rusiei. Kievul nu a comentat anterior rapoartele despre acest atac transfrontalier.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe a afirmat că SUA nu a fost informată în prealabil despre atac și intenționează să contacteze armata ucraineană pentru detalii suplimentare.

Honcharenko a subliniat pe Facebook că, deși nu cunoaște „planul” din spatele incursiunii, acesta ar demonstra „europenilor și americanilor că Rusia poate și trebuie să fie atacată”.

Citește și: Rușii s-au plâns la SUA că ucrainenii le-au „invadat” teritoriul. Ce „mișcare” fac americanii

Conform Nexta, zeci de soldați ruși ar fi fost capturați.

Reacția Moscovei

Ministerul rus de Externe a cerut comunității internaționale să condamne ferm acțiunile considerate criminale ale regimului de la Kiev.

Șeful Statului Major al Rusiei, Valeri Gerasimov, i-a raportat președintelui Putin că „înaintarea” ucraineană a fost oprită și că forțele ruse „continuă să distrugă adversarul în zonele direct adiacente graniței ruso-ucrainene”. Gerasimov a afirmat că aproximativ 1.000 de militari ucraineni au intrat în regiune, cu intenția de a controla zona din jurul Sudja, și că forțele ruse au ucis 100 de soldați ucraineni și au rănit alți 215.

În ciuda afirmațiilor oficiale, unele canale Telegram pro-război, bine informate, sugerează că situația de pe teren nu este la fel de stabilă cum susține Kremlinul. Bloggerul Yuri Kotenok a descris luptele din Sudja și Korenevo ca fiind „intense”, iar Rîbar a raportat că situația din jurul Sudja „continuă să se deterioreze”, forțele ucrainene avansând spre oraș.

Garda Națională Rusă a anunțat consolidarea securității centralei nucleare din Kursk, situată la aproximativ 70 km nord-est de Sudja. Luptele au continuat în mai multe sate din Rusia marți, urmate de atacuri aeriene ucrainene care au ucis trei civili și au rănit 24 de persoane, inclusiv șase copii, potrivit autorităților ruse. Alerte aeriene au fost emise în Kursk, iar autoritățile locale au cerut locuitorilor să-și limiteze mișcările și au anulat toate evenimentele publice.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te