VIDEO Stare de urgență în Kursk. Putin se teme că Ucraina ocupă centrala nucleară

DE Adina Mutăr | Actualizat: 08.08.2024 - 09:48
Stare de urgență în Kursk. Putin se teme că Ucraina ocupă centrala nucleară - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
Stare de urgență în Kursk. Putin se teme că Ucraina ocupă centrala nucleară - Foto: ukranews.com (imagine cu caracter ilustrativ)

Stare de urgență în Kursk. Putin se teme că Ucraina ocupă centrala nucleară. Rusia a trimis trupe pentru a consolida securitatea la centrala nucleară Kursk pe fondul atacului Ucrainei în regiune.

SHARE

Stare de urgență în Kursk. Putin se teme că Ucraina ocupă centrala nucleară.

Corpul de Gardă al Rusiei a luat măsuri urgente pentru a asigura centrala nucleară, inclusiv desfășurarea de unități suplimentare în zonă.

Stare de urgență în Kursk. Putin se teme că Ucraina ocupă centrala nucleară

„Ca parte a securității unei instalații deosebit de importante, unitățile Corpului de Gardă Rusă au luat măsuri suplimentare pentru a proteja centrala nucleară de la Kursk”, se arată în comunicat, adăugându-se că „serviciile de securitate și-au mărit forțele pentru a combate grupurile de sabotaj și recunoaștere ucrainene din regiunile Kursk și Belgorod”.

Guvernatorul Kurskului, Aleksei Smirnov, a anunțat stare de urgență și a chemat forțele pentru situații de urgență în regiune din cauza operațiunilor de luptă în desfășurare. Situația de la graniță „rămâne tensionată”.

De asemenea, au fost alocate forțe suplimentare cartierului general operațional sub conducerea Guvernatorului regiunii Kursk pentru a gestiona incursiunea, se arată în comunicat.

Șeful Statului Major rus, Valeri Gherasimov, a declarat miercuri că până la 1.000 de soldați ucraineni au atacat marți pozițiile militare ale Rusiei în apropierea a două așezări de frontieră adiacente regiunii Sumi a Ucrainei.

Ucraina nu a comentat încă afirmațiile, iar verificarea independentă este dificilă din cauza luptelor.

Bloggeri militari ruși susțin că 350 km² de teritoriu din regiunea Kursk se află sub controlul Forțelor de Apărare ale Ucrainei. Potrivit unui soldat ucrainean, 300 de soldați ruși au fost capturați în regiunea Kursk în două zile.

În timp ce oficialii militari declară că atacul Ucrainei a fost stopat, canalul pro-Kremlin Telegram/Rybar arăta miercuri seara că încă nu a fost posibilă stăpânirea atacului inamicului în regiunea Kursk.

„Luptele sunt în desfășurare la apropierea de Korenevo, precum și la periferia estică a Sujha.”

Pe o porțiune a autostrăzii la nord-est de Sujha, o dronă ucraineană a atacat o mașină în care se afla corespondentul de război și propagandistul Kremlinului Evgheni Poddubnîi.

Acesta a fost evacuat la un spital local în stare gravă, dar un alt corespondent de război, Alexander Koț, a confirmat că Poddubnîi era conștient și în viață.

În sectorul de nord-vest, trupele ruse au respins un atac asupra autostrăzii Rîlsk-Sujha din apropierea așezării muncitorești din Korenevo.

La sud, unitățile Forțelor Armate Ruse sunt angajate în lupte intense pe linia Loknia-Nikolski-Viktorovka-Kruglen'koie.

Aparent, formațiunile ucrainene încearcă să pătrundă până în Malaia Loknia , de unde se vor deplasa de-a lungul autostrăzii în direcția Lgov.

Populația locală fuge din calea luptelor sau se ascunde în subsolurile caselor.

Spre seară, pe internet au apărut imagini cu prizonierii de război ruși escortați în partea ucraineană prin punctul de control Sujha. Este foarte probabil ca majoritatea dintre ei să fie recruți.

În ciuda transferului activ de întăriri, a formării rapide a grupului de acoperire și a implicării rezervelor, problema principală nu a fost încă rezolvată de către armata rusă.

Numărul formațiunilor ucrainene, rezervele de echipament militar și potențialul militar nu s-a epuizat. Al doilea eșalon se pregătește să intre în luptă și se constată o concentrare mare de forțe în alte direcții ale regiunii Kursk.

„Având în vedere echipamentul ingineresc avansat, Forțele Armate ucrainene își vor consolida pozițiile în așezările capturate. Este, desigur, prea devreme pentru a numi ceea ce se întâmplă o bătălie decisivă pentru granița rusă și un punct de cotitură pentru Districtul Militar de Nord-Est, dar amploarea forțelor și resurselor desfășurate la granițele ruse demonstrează că, comandamentul ucrainean mizează serios pe un fel de succes strategic”, scrie Telegram/Rybar.

„Imaginea completă va deveni probabil clară doar într-o săptămână. Dar, din păcate, pierderile sunt inacceptabil de mari, un număr comparabil cu războaiele din secolul trecut.”

Președintele rus, Vladimir Putin, este furibund în urma acestui atac al Ucrainei, ce nu a fost prevăzut, susțin sursele de la Kremlin.

Se vehiculează ipoteza că Ucraina vrea să ocupe centrala nucleară din Kursk pentru a negocia eliberarea centralei nucleare ucrainene Zaporojie.

SUA nu a fost înștiințată de operațiune

Matthew Miller, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, a declarat că SUA nu au primit nicio notificare prealabilă din partea Ucrainei cu privire la nicio operațiune în Oblastul Kursk, Rusia, potrivit European Pravda.

Miller a confirmat că SUA nu au primit nicio informație prealabilă despre posibile operațiuni pe teritoriul rus, adăugând că „nu este neobișnuit ca ucrainenii să nu ne anunțe tacticile exacte înainte de a le executa”.

Citește și: VIDEO Putin cere liderilor locali să apere Kursk, invadat de Kiev. De ce nu declară război Ucrainei

„Este războiul pe care ei îl duc. Noi le oferim echipamentul, le oferim sfaturi. Dar când vine vorba de tactica zilnică pe care o duc, loviturile zilnice pe care le execută, uneori suntem în comunicare despre asta, alteori nu este potrivit pentru ei să ne anunțe”, a declarat Miller.

Citește și: Times: Cum să nu fie Putin îngrijorat? Baza NATO din România găzduiește bombardiere nucleare

Referitor la întrebarea dacă acțiunile presupuselor forțe ucrainene din Oblastul Kursk încalcă interdicția SUA de a ataca pe teritoriul Rusiei cu arme americane, Miller a declarat că politica Washingtonului în acest sens nu s-a schimbat.

„Nimic din politica noastră nu s-a schimbat și, cu acțiunile pe care ei le întreprind astăzi, nu ne încalcă politica", a spus Miller.

Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te