Ucraina a primit 16 astfel de lansatoare multiple de rachete din Statele Unite și încă 6 de tip M270 din Marea Britanie. Armata Ucrainei are însă doar rachete cu raza maximă de 80 km.
România a cumpărat anul trecut 54 de sisteme HIMARS, împreună cu rachete cu rază lungă de tip ATACMS (Army Tactical Missile System), care ajung până la distanța de 300 km.
Armata țării noastre are astfel posibilitatea de a lovi ținte de la mare distanță într-un timp foarte scurt. Rachetele MGM-140 folosite de aceste sisteme pot ajunge la viteze de 1 km / secundă.
Spre exemplu orașul Tiraspol, ocupat de separatiști și trupe rusești, poate fi lovit în doar 2 minute în cazul unui conflict în care țara noastră ar fi implicată.
Citește și: Condamnare pentru ex-trezorierul PSD Mircea Drăghici, aflat în pușcărie după dezvăluirile Newsweek
Portul Sevastopol din Crimeea, unde este sediul flotei ruse din Marea Neagră, se află la limita razei de acțiune, dar poate fi totuși atins în 6 minute.
Achiziționarea sistemului HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) a fost stabilită prin Legea numărul 46/2018 pentru realizarea „Capabilității de sprijin de foc indirect” aferentă programului de înzestrare „Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare” - HIMARS.
Citește și: VIDEO Centrala nucleară Zaporojie, deconectată. Norul radioactiv ar acoperi jumătate din România
Documentul prevede achiziţionarea a trei sisteme cu câte 18 instalaţii de lansare fiecare.
România, pe lângă cele 54 de lansatoare, a achiziționat și rachete M31A1, M30A1, dar și ATACMS (cu rază de până la 300 km).