Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi rezultatele votului în timp real
Călin Georgescu 22,95 %
Elena Lasconi 19,17 %
99,97 %
Marcel Ciolacu 19,15 %
George Simion 13,87 %
Click aici pentru rezultate complete

VIDEO Rachetele ATACMS au spulberat 9 elicoptere și un depozit de muniții ale rușilor, în Berdiansk

DE Daniel Toșa | Actualizat: 18.10.2023 - 11:35
Rachetele ATACMS au spulberat 9 elicoptere și un depozit de muniții ale rusilor în Berdiansk - Foto: Twitter/ @Osinttechnical
Rachetele ATACMS au spulberat 9 elicoptere și un depozit de muniții ale rusilor în Berdiansk - Foto: Twitter/ @Osinttechnical

Kievul a folosit rachete ATACMS, furnizate de SUA și dislocate în secret în Ucraina, într-un atac devastator desfășurat peste noapte asupra aerodromurilor rusești, a confirmat președintele Zelenski.

SHARE

În cadrul unei misiuni denumite "Operațiunea Dragonfly", forțele speciale ucrainene au declarat marți că au atacat aerodromurile din sudul Berdiansk și estul Luganskului și au distrus nouă elicoptere, un lansator de apărare antiaeriană și un depozit de muniții.

Rachetele ATACMS au spulberat 9 elicoptere și un depozit de muniții ale rușilor, în Berdiansk

Nici Kievul și nici Washingtonul nu au confirmat inițial că au fost folosite rachete cu rază lungă de acțiune, dar Wall Street Journal a relatat marți seară: "Ucraina a lansat marți rachete ATACMS împotriva forțelor rusești, marcând prima dată când armele furnizate de SUA au fost folosite în conflictul din Ucraina.

La câteva ore de la atacuri, pe rețelele de socializare au început să apară imagini care pretindeau că arată rămășițe de muniție ATACMS în locurile de atac.

Încă din primele zile ale invaziei, Ucraina a cerut în mod repetat Washingtonului ATACMS, o armă concepută pentru lansatoarele americane HIMARS, care se află deja în funcțiune în cadrul AFU și care are o rază de acțiune de până la 500 km.

SUA a tras de timp în privința unui posibil transfer ATACMS, pe motiv că livrarea de către americani a unui sistem de rachete balistice către Ucraina ar putea declanșa o agresiune din partea Kremlinului.

Rachetele ghidate cu precizie HIMARS, livrate de SUA, până în prezent cea mai eficientă și distructivă armă cu rază lungă de acțiune folosită de AFU și, datorită focoaselor cu explozie deasupra capului și a preciziei ridicate, una dintre armele preferate de AFU pentru loviturile asupra aerodromurilor, au o rază maximă de acțiune de 80 km.

Racheta ucraineană Vilkha, produsă pe plan intern, are o rază de acțiune nominală de 130 km, dar până acum, în timpul războiului, Kievul nu a reușit să fabrice muniția necesară. 

La începutul războiului, Ucraina dispunea, de asemenea, de stocuri limitate de rachete balistice Tochka-U, dar rezervele acestei arme sunt probabil epuizate, au declarat analiștii militari.

Ce este mai exact un ATACMS?

ATACMS este o rachetă balistică tactică fabricată de compania americană de apărare Lockheed Martin. Dezvoltarea rachetei a început în 1980, pe baza unei cerințe a SUA de a avea o capacitate nenucleară cu rază lungă de acțiune, pentru a lovi pozițiile logistice și de rezervă din zona din spate a inamicului.

Are un motor cu propulsie solidă care îi conferă o rază de acțiune de până la 300 km. Racheta are o înălțime de 4 metri și un diametru de 610 milimetri. Poate fi lansată de la sistemul de rachete cu lansare multiplă (MLRS) M270 cu șenile și de la sistemul de rachete de artilerie cu mobilitate ridicată (HIMARS) M142, ambele utilizate de Forțele Armate ale Ucrainei (AFU).

Inițial a fost concepută ca armă lansată atât din aer, cât și de la sol - Sistemul tactic comun de rachete (JTACMS).

Forțele aeriene americane s-au retras din program în 1984 pentru a se concentra pe rachetele de croazieră, astfel că "Joint" a fost înlocuit cu "Army" și s-a născut ATACMS. Până în prezent, au fost produse cinci variante ale rachetei:

M39 - cu ghidare inerțială, care transportă 950 de sub-muniții antipersonal și anti-materiale M74 cu o rază de acțiune de 25-165 kilometri. Producția a încetat în 1997; total produs: 1.650;

M39A1 - a fost adăugată ghidarea asistată de GPS, dimensiunea motorului a crescut, ceea ce a dus la reducerea încărcăturii utile de 300 de sub-muniții M74 APAM, dar raza maximă de acțiune a crescut la 300 de kilometri. Producția a încetat în 2003; total produse: 610;

M48 - ghidare asistată de GPS, echipată cu focos de 230 de kilograme WAU-23/B cu explozie penetrantă cu explozie mare și fragmentare (același ca racheta anti-navă Harpoon a Marinei SUA), cu o rază maximă de acțiune de 300 de kilometri. Producție 2001-2004; total produse: 176;

M57 - versiune îmbunătățită a M48, cu o precizie mai mare: Probabilitate de eroare circulară (CEP) de 9 metri. Producție 2004-2013, total produse: 513;  

M57E1 - M39 și M39A1 îmbunătățite cu motor îmbunătățit, software și hardware de navigație și ghidare actualizat și o secțiune de focos WAU-23/B în locul sub-munițiilor M74 APAM cu senzor de proximitate pentru detonarea în aer. Producția a început în 2017, cu o cantitate totală evaluată produsă de 1.200.
Înlocuitorul ATACMS

Lucrările au început în 2016 la un înlocuitor ATACMS, care a devenit programul Precision Strike Missile (PrSM) în 2019, cu o dată planificată de intrare în serviciu în 2023. PrSM, așa cum se preconizează în prezent, va fi lansată de la aceleași lansatoare M270 MLRS și M142 HIMARS, cu o rază de acțiune de peste 500 de kilometri.

Marea Britanie și Australia sunt implicate în programul de dezvoltare, lucrându-se deja la actualizări ale capacităților sale de achiziție a țintelor.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te