Întrebat despre riscurile ca războiul să se răspândească spre vecina Ucrainei după exploziile din regiunea transnistreană, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat: „Moldova ar trebui să-și facă griji pentru propriul viitor. Pentru că sunt atrași în NATO.”
Tensiunile reapar între Republica Moldova și regiunea separatistă transnistreană, iar secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a atras atenția că Putin ar putea folosi Ziua Victoriei Rusiei pentru a anunța o intensificare a atacului asupra Ucrainei și deschiderea de noi teatre de război.
Rusia are peste 1.500 de soldați în Transnistria, pe care Moscova îi numește „forță de menținere a păcii”.
Kievul și Chișinăul sunt îngrijorate că aceste forțe, plus altele ce vor fi desfășurate, vor fi folosite de Rusia pentru a le ataca țările.
Geostrategia lui Vladimir Putin a implicat de la început regiunea transnistreană și Republica Moldova ca „zone de neutralizare a influenței occidentale”.
Scopul principal al Kremlinului pentru eliminarea influenței Occidentului din sudul Ucrainei, cu ieșire la mare, este crearea unui spațiu comercial mai amplu pentru Rusia, care ar putea controla astfel transporturile maritime de grâne către întreaga lume.
Sunt vizate zonele Lugansk, Donețk, orașele port Mariupol, Berdiansk și Skadovsk din Marea Azov și Mikolaiv, Herson, Odesa și Izmail de la Marea Neagră, cu asigurarea acestora prin Transnistria și chiar Republica Moldova.
Citește și
Numai moartea îl salvează pe Putin să nu fie condamnat de Tribunalul de la Haga
VIDEO Coridor spre Transnistria. Nave rusești au ajuns la gurile Dunării. Au fost distruse cu drona
În plus, în strategia de război împotriva Ucrainei, Transnistria reprezintă un punct militar strategic. Iar dacă Moldova se va opune intenției Moscovei de a recunoaște „independența” Transnistriei, Kremlinul ia în considerare ocuparea întregii țări, pe motiv că „este atrasă de NATO”.
Rusia are nevoie de Transnistria pentru a aproviziona frontul cu echipament medical, alimente, pentru a securiza rețeaua feroviară, un spațiu sigur unde să se regrupeze.
Depozitul sovietic de la Cobasna, cât bombele de la Hiroșima și Nagasaki
Ca element de maximă amenințare, Rusia are în Transnistria depozitul de muniții de la Cobasna, în nordul regiunii, creat în anii 1940, de Uniunea Sovietică (URSS).
Și la acea vreme, avea o valoare strategică de mare importantă. Depozitul de muniție Cobasna este unul dintre cele mai mari, dacă nu cel mai mare depozit de muniții din Europa de Est și conține până la 20.000 de tone de arme din epoca sovietică de la Armata a 14-a a URSS și, de asemenea, din Cehoslovacia și Germania de Est.
Academia de Științe a Moldovei a stabilit că o explozie a armelor aflate în depozitul de muniții, care au depășit data de expirare cu mult timp în urmă, ar fi echivalentă cu bombardamentele atomice de la Hiroșima și Nagasaki, mult mai puternică decât explozia din portul Beirut din 2020.
În februarie anul acesta Putin a semnat un decret prin care recunoaște regiunile ucrainene Donețk și Lugansk ca republici independente și se așteaptă ca și Transnistria să urmeze aceeași cale în apropierea Zilei Vicoriei a Rusiei împotriva naziștilor, la 9 mai.