VIDEO Putin, umilit. Mii de soldați ucraineni atacă orașele din Rusia. „Ăsta e războiul lor”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 12.08.2024 - 10:48
Putin, umilit. Mii de soldați ucraineni atacă orașele din Rusia. „Ăsta e războiul lor” - Foto: Facebook/Volodimir Zelenski
Putin, umilit. Mii de soldați ucraineni atacă orașele din Rusia. „Ăsta e războiul lor” - Foto: Facebook/Volodimir Zelenski

Putin, umilit. Mii de soldați ucraineni atacă orașele din Rusia. Mii de soldați ucraineni participă la o incursiune de câteva zile bune menită să destabilizeze Rusia.

SHARE

"Suntem în ofensivă. Scopul este de a întinde pozițiile inamicului, de a-i provoca pierderi maxime și de a destabiliza situația în Rusia, care nu este în măsură să își protejeze propria frontieră", a declarat un oficial ucrainean de securitate sub rezerva anonimatului.

Putin, umilit. Mii de soldați ucraineni atacă orașele din Rusia. „Ăsta e războiul lor”

Armata rusă declarase că aproximativ 1 000 de soldați ucraineni au fost desfășurați în incursiunea transfrontalieră care a început marți și a părut să prindă Kremlinul cu garda jos, permițând forțelor ucrainene să pătrundă în liniile defensive rusești.

Întrebat dacă cifra de 1.000 este corectă, oficialul a spus: "Este mult mai mult... Mii".

După „zile de tăcere oficială”, președintele Volodimir Zelenski a recunoscut pentru prima dată ofensiva în discursul său de seară de sâmbătă, spunând că Kievul "împinge războiul pe teritoriul agresorului".

Citește și: VIDEO Ucraina înaintează în Kursk, rușii dau foc la centrala Zaporojie. Care e nivelul radiațiilor?

Trupele ucrainene au avansat 30 kilometri în Rusia, forțând armata rusă să trimită în grabă rezerve și echipamente suplimentare - deși niciuna dintre părți nu a dat detalii precise cu privire la forțele angajate.

Citește și: S-a întors roata. Rusia face plângere că forțele ucrainiene opresc centrala nucleară din Kursk

Operațiunea a "ridicat foarte mult moralul nostru, al armatei, statului și societății ucrainene", a declarat oficialul ucrainean, vorbind sâmbătă târziu, după săptămâni de avansuri rusești în estul Ucrainei.

"Această operațiune a arătat că putem trece la ofensivă, să mergem înainte", a spus oficialul.

"Se pare că rușii au probleme cu coordonarea și pregătirea pentru acțiune. Asta e războiul lor", a spus el.

Dar el a spus că a existat un efect redus până acum asupra luptelor din est.

"Situația este practic neschimbată. Presiunea lor în est continuă, nu retrag trupele din zonă", a spus el, adăugând doar că "intensitatea atacurilor rusești a scăzut puțin".

Vrea Ucraina să „anexeze” teritorii din Rusia?

Oficialul a declarat că trupele ucrainene vor respecta dreptul internațional umanitar în timp ce se află pe teritoriul Rusiei și nu au planuri de anexare a zonelor pe care le dețin în prezent.

"Nu există nicio idee de anexare... Acționăm în strictă conformitate cu dreptul internațional", a spus el, contrastând acest lucru cu presupusele încălcări ale trupelor ruse în teritoriile ocupate.

Întrebat dacă capturarea centralei nucleare Kursk de lângă graniță este un obiectiv, el a spus: "Vom vedea cum se va dezvolta operațiunea Kursk".

"Categoric nu vom cauza probleme pentru securitatea nucleară. Acest lucru îl putem garanta", a spus el.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică a îndemnat ambele părți "să dea dovadă de maximă reținere pentru a evita un accident nuclear cu potențial de consecințe radiologice grave".

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te