Conform legislației actuale, doar rușii cu vârste cuprinse între 18 și 40 de ani și cetățenii străini cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani au dreptul de a semna primul contract de serviciu militar.
Camerele Inferioară și Superioară ale Parlamentului au susținut proiectul de lege în toate lecturile, după care președintele rus, Vladimir Putin, trebuie să îl semneze și să îl transforme în lege.
Rusia a anunțat moartea a doar 1.000 de soldați în operațiunea sa militară din Ucraina, lansată la 24 februarie, și a promis că „va continua să lupte atât timp cât va fi nevoie”.
„Trebuie să ne consolidăm forțele armate, să ajutăm Ministerul Apărării. Comandantul nostru suprem face totul pentru ca armata să câștige și să își sporească eficiența”, a declarat președintele Camerei Deputaților, Viaceslav Volodin, citat pe site-ul Camerei inferioare a Dumei de Stat.
Citește și
VIDEO Fostul președinte al R. Moldova, Igor Dodon, va sta 30 de zile în arest la domiciliu
SUA au confiscat petrolul de pe o navă iraniană operată de Rusia, aflată în apele Greciei
Legea se referă la persoanele care se înrolează voluntar în forțele armate, nu la tinerii care fac serviciul național obligatoriu.
„Sunt necesari specialiști de înaltă calificare profesională pentru a folosi arme de înaltă precizie și pentru a opera arme și echipamente militare”, iar astfel de specialiști pot avea între 40 și 45 de ani, se arată într-o notă care însoțește proiectul de lege.
Sute de mii de noi recruți ruși sunt înrolați în armată, mulți dintre ei având perspectiva de a lupta în Ucraina.
Există numeroase zvonuri că recruții ar fi forțați să semneze contracte ca soldați cu normă întreagă la doar câteva săptămâni sau luni după ce au fost recrutați și după o pregătire militară superficială.
Odată ce au semnat, salariul lor se îmbunătățește, dar sunt, de asemenea, susceptibili de a fi trimiși pe front.