VIDEO Putin „amenințat” cu 90.000 de soldați, 80 de avioane, 50 de nave. A participat și România

DE Alex Darvari | Actualizat: 17.03.2024 - 14:55

Putin „amenințat” de NATO cu 90.000 de soldați, 80 de avioane, 50 de nave. A participat și România la aceste exerciții NATO care au loc timp de 5 luni, între ianuarie și mai 2024. Este cel mai mare exercițiu de descurajare din istoria NATO.

SHARE

NATO desfășoară cel mai mare exercițiu militar din istoria sa. Se întinde pe durata a nu mai puțin de 5 luni, din ianuarie și până în mai.

Citește și: Ambasadorul Rusiei, convocat la MAE după ce Rusia s-a lăudat că a ucis 349 de români

Participă peste 90.000 de soldați din toți cei 32 de aliați NATO, inclusiv România. la exercițiul numit „Exercise Dragon 2024”

VIDEO Putin „amenințat” cu 90.000 de soldați, 80 de avioane, 50 de nave. A participat și România

Care e strategia: Trupele nord-americane traversează Atlanticul, se deplasează în Europa și se antrenează cu forțele europene

Citește și: Rusia a ucis 349 de români care luptau de partea Ucrainei. Moscova a recunoscut oficial măcelul | Newsweek Romania

Durata: Din ianuarie până în mai 2024 Sursa AICI

Prima parte a exercițiului se concentrează pe securizarea Atlanticului până la Arctica; a doua parte se concentrează pe deplasarea trupelor în Europa, din Nordul Mare până în Europa Centrală și de Est.

Misiune: Pentru a demonstra capacitatea NATO de a apăra fiecare centimetru din teritoriul său și angajamentul aliaților NATO de a se proteja reciproc de orice amenințare.

Tocmai s-a încheiat una din cele maa importante etape ale exercițiului, când 9 state NATO au „masat” forțe militare la granița cu Polonia. În cadrul acestui exercițiu au participat 20.000 de soldați.

Totul pentru Polonia

NATO a vrut să testeze răspunsul forțelor armate poloneze la potențiale crize, implicând aproximativ 20.000 de soldați și 3.500 de unități de echipament din 9 țări NATO. Printre participanți s-au numărat: Polonia; Franța; Germania; Lituania; Slovenia; Spania; Turcia; Marea Britanie și SUA. Exercițiul a evaluat capacitatea lor de a executa sarcini de luptă în diverse domenii, inclusiv pe uscat, în aer, pe mare și în spațiul cibernetic.

Citește și: EXCLUSIV Reacția MAE după ce Rusia s-a lăudat că a ucis 349 români: "Război de dezinformare" | Newsweek Romania

Acesta a inclus elemente precum traversarea râului Vistula și deplasarea Forței operative comune NATO cu grad foarte ridicat de pregătire (VJTF).

Acest exercițiu face parte din seria mai amplă STEADFAST DEFENDER-24 (STDE-24), la care participă 90.000 de soldați din NATO și Suedia, care vizează demonstrarea capacităților de descurajare și apărare.

DR-24 și alte exerciții sunt defensive și nu vizează o anumită țară, dar servesc ca o demonstrație a pregătirii împotriva unei potențiale agresiuni. Exercițiile marchează cea mai mare demonstrație a capacităților de apărare ale NATO din ultimele decenii.

Sursa AICI

Ce urmează?

Ultima parte a exercițiului se desfășoară în luna aprilie. Un exercițiu ce poartă numele Defender. Defender este un exercițiu anual organizat de Comandamentul European al SUA (USEUCOM). Acesta implică desfășurarea de forțe terestre din America de Nord în zona de responsabilitate a USEUCOM și organizarea primirii comune, a staționării, a deplasării ulterioare și a integrării acestor forțe alături de cele ale aliaților NATO din Europa.

DEFENDER servește drept exercițiu cadru pentru o serie de alte exerciții, inclusiv Saber Strike 24, Immediate Response 24 și Swift Response 24.

Această mobilizare fără precedent se vrea drept un răspuns al NATO la amenințările lui Putin care a lăsat să se înțeleagă că ar putea ataca și alte state.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te