VIDEO Primul batalion de tancuri M1 Abrams au ajuns în Ucraina. Atacă ca bestiile însetate de moarte

DE Daniel Toșa | Actualizat: 26.09.2023 - 08:21

Temutele tancuri americane Abrams au sosit în Ucraina și "se pregătesc pentru a întări brigăzile noastre", a declarat luni președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

SHARE

"Sunt recunoscător aliaților noștri pentru îndeplinirea acordurilor! Căutăm noi contracte și extindem geografia aprovizionării", a spus Zelenski într-o declarație pe Telegram. 

Primul batalion de tancuri M1 Abrams au ajuns în Ucraina. Atacă ca bestiile însetate de moarte

Pentagonul a confirmat că primul lot, care include 31 de tancuri Abrams, a ajuns în Ucraina.

"Simpla prezență a tancurilor Abrams servește ca un puternic factor de descurajare. Având aceste tancuri în arsenalul său, armata ucraineană poate descuraja mai eficient acțiunile agresive", a declarat luni purtătorul de cuvânt al Pentagonului, maiorul Charlie Dietz.

Capacitatea blindată adaugă o componentă terestră puternică trupelor ucrainene, care au îndurat deja mai mult de un an și jumătate de război.

De ce tancul M1 Abrams este considerat cel mai bun din lume?

Aprobat pentru producție în 1990, M1A2 reprezintă îmbunătățirea tehnologică a armatei americane a modelului de bază M1A1 și cel mai modern tanc de luptă din lume.

În aparență similar în exterior cu M1A1, cele mai notabile modificări exterioare la M1A2 sunt reproiectarea postului de armament al comandantului (CWS) și adăugarea unui vizor termic independent al comandantului) în partea stângă a turelei, în fața trapei încărcătorului.

Citește și: VIDEO Tancurile de neînvins Abrams pleacă din SUA spre Ucraina, coșmarul lui Putin

La nivel intern, însă, M1A2 a fost reproiectat radical pentru a profita de o tehnologie mai nouă.

Cel mai performant sistem de comunicații

Cea mai notabilă dintre aceste îmbunătățiri este adăugarea Sistemului de informații între vehicule (IVIS). Sistemul IVIS permite schimbul automat și continuu de informații între vehicule.

Prin încorporarea informațiilor furnizate de un sistem de poziționare/navigație (POSNAV) de la bord, comandanții unităților pot urmări automat locația și progresul elementelor subordonate, fără a solicita echipajelor vehiculelor.

Citește și: Nouă tancuri Abrams ale SUA au distrus 47 de tancuri rusești și 34 vehicule blindate în 30 minute

În plus, pozițiile inamice pot fi identificate, trasate și diseminate, în timp ce rapoartele și cererile de artilerie pot fi formatate, transmise și procesate automat.

În cele din urmă, măsurile de control grafic al hărților și ordinele operaționale pot fi distribuite rapid prin intermediul sistemului IVIS.

Pentru a asigura securitatea informațiilor, toate transmisiunile de date IVIS sunt direcționate prin sistemul radio SINCGARS al M1A2.

Scanează în detaliu fiecare țintă ascunsă indiferent de condițiile meteo

Îmbunătățind metoda de predare a țintei comandantului de tanc "vânător-ucigaș" comandantului de tancuri și a tunarului, metodă de predare a țintelor, inițiată pe Leopardul II german, M1A2 face un pas mai departe, oferindu-i comandantului de tancuri un vizor termic independent. Acest vizor CITV îi permite comandantului să scaneze independent țintele în toate condițiile meteorologice și prin obscuritățile câmpului de luptă.

În plus față de IVIS și CITV, M1A2 încorporează o serie de îmbunătățiri electronice suplimentare.

Distribuirea energiei electrice în întregul tanc a fost îmbunătățită, bazându-se pe mai multe căi astfel încât, în cazul în care o conductă este deteriorată, energia poate fi totuși livrată unei componente printr-o cale alternativă. 

Afișajul instrumentelor de bord ale șoferului a fost îmbunătățit cu un afișaj digital mai detaliat, iar vizorul principal al artileristului a fost stabilizat pe două axe pentru o precizie sporită.

Aprobat pentru punerea în aplicare în 1995, M1A2 SEP (System Enhancement Package) este un program de modernizare și standardizare a tehnologiei, prin care flota de M1 și M1A2 a armatei va fi adusă la un standard comun.

Cele mai notabile dintre modificări vor fi introducerea unei unități auxiliare de putere standard sub blindaj și adăugarea unei unități de aer condiționat și răcire a compartimentului echipajului.

Tancul dispune de un motor de 1.500 CP care propulsează blindatul cu o viteză de 68 de km/h, un tun de 120 mm XM256 Smooth Bore; mitralieră coaxială M240 de 7,62; mitralieră M2 de calibrul .50, potrivit military.com.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te