VIDEO Prima țară NATO care trece „linia roșie” a lui Putin. A doborât un radar rusesc cu o dronă

DE Alex Darvari | Actualizat: 29.05.2024 - 18:20
VIDEO Prima țară NATO care trece „linia roșie” a lui Putin. A doborât un radar rusesc cu o dronă - Foto: Pravda

Portugali este prima țară NATO care trece „linia roșie” a lui Putin. Doboară un radar rusesc cu o dronă. Putin a avertizat că va declanșa o ripostă pe măsură în cazul în care armament NATO lovește obiective din interiorul Rusiei.

SHARE

O dronă portugheză ar fi doborât un radar important de pe teritoriul rusesc. Experții susțin că drona ar putea fi prima armă a unei țări NATO care să treacă de liniile roșii ale Rusiei, în contextul în care tot mai multe apeluri sunt lansate pentru a permite Ucrainei să folosească arme occidentale pentru a lovi ținte de pe teritoriul rusesc.

VIDEO Prima țară NATO care trece „linia roșie” a lui Putin. A doborât un radar rusesc cu o dronă

Pe 26 mai, o dronă ucraineană a vizat un radar rusesc cu rază lungă de acțiune, Voronej-DM OTH Early Warning Missile Launch Launch Warning Radar, în adâncul teritoriului rusesc. Radarul a fost amplasat în apropiere de Orsk, în regiunea Orenburg, la aproximativ 1.500 de kilometri de cea mai apropiată zonă controlată de armata ucraineană.

Citește și: Armele pentru Ucraina, livrate direct pe linia frontului împreună cu instructori. Ce țări participă?

De atunci, atacul a fost semnalat ca fiind unul dintre cele mai profunde atacuri cu drone efectuate de forțele ucrainene.

Unele rapoarte și fotografii devenite virale pe rețelele de socializare sugerează că ținta de mare valoare a fost lovită cu ajutorul unei drone britanico-portugheze numite Tekever AR3. Conform acestor rapoarte, drona a fost doborâtă de Rusia. EurAsian Times nu a putut verifica în mod independent aceste afirmații.

Analistul militar și un observator avid al armatei ruse, Squadron Leader Vijainder K. Thakur (ret), a tras un semnal de alarmă pe Platforma X, afirmând:

"Portugalia devine prima națiune NATO care a trecut linia roșie a Rusiei".

Atacul cu drone este deosebit de semnificativ, deoarece vine într-un moment în care se intensifică apelurile pentru ca țările occidentale să permită atacuri pe teritoriul rusesc cu armamentul pe care l-au furnizat armatei ucrainene.

Legislatorii din țările membre ale alianței militare, care alcătuiesc Adunarea Parlamentară a NATO, au votat pentru abolirea embargoului privind utilizarea armelor occidentale împotriva unor ținte din interiorul Rusiei.

Într-o evoluție recentă, președintele francez Emmanuel Macron s-a raliat la această idee. Ținând o hartă în mână, el a spus că, dacă țintele militare identificate în Rusia atacă Ucraina, aceasta le-ar putea lovi cu arme occidentale.

Putin avertizează

Președintele rus Vladimir Putin i-a avertizat pe aliații NATO din Europa că a permite Ucrainei să folosească arme occidentale pentru a lansa un atac asupra Rusiei ar putea declanșa un conflict global.

"Escaladarea constantă poate duce la consecințe grave", a declarat Putin reporterilor la Tașkent. "Dacă aceste consecințe grave vor avea loc în Europa, este greu de spus. Vor SUA un conflict global?".

Lovitura asupra sistemului rusesc Voronej-DM, a doua de acest fel asupra sistemului rusesc în această lună, ar putea reprezenta un risc de escaladare. Experții consideră că ucrainenii au atacat Voronej-DM, deoarece este un radar strategic rusesc de avertizare timpurie, utilizat pentru a detecta și urmări rachete de croazieră și rachete balistice intercontinentale. În plus, acesta poate detecta dacă Rusia este supusă unui atac nuclear și se poate angaja în urmărirea spațiului.

Zece radare protejează Rusia cu o rază de acțiune de aproximativ 6.000 de kilometri. Unele rapoarte sugerează că aceste radare sunt conectate la diverse sisteme de apărare aeriană, inclusiv la sistemul S-500 instalat recent. Nu se cunoaște amploarea daunelor provocate acestor radare, dar țintirea unui sistem atât de vital pentru securitatea Rusiei ar putea fi întâmpinată cu represalii feroce.

Citește și: Suedia dă Ucrainei avioane de spionaj ASC 890. Vor opera din țările vecine, inclusiv din România

Cu toate acestea, și mai important, atacurile asupra Voronej-DM rusesc riscă o escaladare masivă, deoarece au fost efectuate cu ajutorul unei drone de origine NATO.

Newsweek a scris despre acest atac 

La 26 mai, o dronă a Serviciului de informații al apărării din Ucraina a atacat stația radar de detectare a țintelor cu rază lungă de acțiune Voronej M, situată în Orsk, regiunea Orenburg din Federația Rusă.

Un astfel de radar costă 40.000.000 de dolari. 

Președintele Ucrainei a semnat un acord bilateral de cooperare în materie de securitate cu prim-ministrul Portugaliei, Luís Montenegro.

Portugalia a reafirmat că va continua să ofere asistență militară Ucrainei pentru a-i permite acesteia „să își exercite dreptul legitim la autoapărare și pentru a-și proteja și restabili integritatea teritorială în cadrul granițelor sale recunoscute internațional”.

Luís Montenegro a anunțat într-o conferință de presă că Portugalia a oferit deja Ucrainei 1.000 de tone de ajutor militar de la începutul războiului.

De asemenea, în 2024, va furniza arme în valoare de 126 de milioane de euro.

Citește și: VIDEO O dronă ucraineană a zburat 1.800 km să distrugă un radar de 40.000.000$ în interiorul Rusiei

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te