Suedia dă Ucrainei avioane de spionaj ASC 890. Vor opera din țările vecine, inclusiv din România

DE Adina Mutăr | 29.05.2024 - 17:40
Suedia dă Ucrainei avioane de spionaj ASC 890. Vor opera din țările vecine, inclusiv din România - Foto: mil.in.ua

Suedia dă Ucrainei avioane de spionaj ASC 890. Vor opera din țările vecine, inclusiv din România. Suedia transferă în Ucraina aeronave de avertizare timpurie și control ASC 890.

SHARE

Suedia dă Ucrainei avioane de spionaj ASC 890. Vor opera din țările vecine, inclusiv din România.

Guvernul suedez a spus că aeronava AEW&C va ajuta Ucraina să-și consolideze apărarea antiaeriană.

„Suedia transferă o aeronavă ASC 890 de avertizare timpurie și control în Ucraina, întărind astfel capacitățile de apărare aeriană ale Ucrainei”, au declarat oficialii suedezi, potrivit mil.in.ua.

ASC 890 va oferi Ucrainei capacități complet noi pentru avertizare timpurie aeriană și controlul țintelor de luptă în aer și pe mare.

Suedia dă Ucrainei avioane de spionaj ASC 890. Vor opera din țările vecine, inclusiv din România

Capacitățile Ucrainei de a detecta și angaja ținte la distanțe lungi vor crește, de asemenea.

Aceste tehnologii de pe aeronave de spionaj au capacitatea radarului de a distinge între obiecte și nave mai bună decât cea a radarului tradițional.

Probabil că nu va exista nicio utilizare directă a acestor aeronave peste teritoriul Ucrainei din cauza posibilității ridicate de a fi distruse de ruși, dar vor putea zbura în spațiul aerian al țărilor vecine.

Citește și: De ce se teme Rusia să doboare dronele SUA care străbat România și spionează în Marea Neagră?

Suedia a menționat că transferul va afecta capacitățile de apărare ale țării, dar acest lucru va fi rezolvat prin achiziționarea unei noi platforme AEW&C de avertizare timpurie și control Global Eye.

În fiecare zi, numeroase avioane de spionaj sau drone, majoritatea ale SUA, se află deasupra Mării Negre. Ele spionează activitatea navelor rusești din Marea Neagră, activitatea din porturile Ucrainei ocupate de Rusia și ceea ce se întâmplă în Crimeea.

Citește și: 2 Typhoon au interceptat deasupra României un avion iranian. Dronă spion a SUA deasupra Mării Negre

Pentagonul a zburat de sute de ori de la jumătatea anului 2022 peste Marea Neagră o versiunea configurată de uscat a dronei, apropiindu-se uneori până la 150 de kilometri de Rusia continentală. 

În luna martie a acestui an s-a înregistrat un număr record de avioane-spion deasupra României.

Aproape de finalul lunii martie, vestul Mării Negre a înregistrat o creștere a activității aeronavelor de supraveghere NATO, cel puțin trei avioane mari de colectare a informațiilor operând în apropierea spațiului aerian controlat de Rusia, iar avioane de luptă britanice și franceze le-au însoțit pentru protecție.

Cu o singură excepție, toate avioanele au operat întreaga zi și au zburat pe rute eliptice peste regiunea Deltei Dunării din România sau partea de vest a Mării Negre din apropiere.

Până acum, Rusia s-a abținut să doboare aceste aeronave de spionaj, dar în cazul în care acestea aparțin Forțelor Aeriene din Ucraina, ca ASC 890, este logic că va deveni o țintă.

Pentru a consolida și mai mult apărarea aeriană a Ucrainei, pachetul de sprijin al Suediei a inclus și rachete Rb 99 (AMRAAM), care pot fi utilizate atât pe aeronave, cât și în sistemele de apărare aeriană de la sol.

Rb 99 este o versiune licențiată a rachetei americane AIM-120B (AMRAAM), care are o rază de acțiune de până la 70 de kilometri și a fost produsă anterior în Suedia.

Noul pachet va include și muniție de artilerie de 155 mm.

După cum s-a raportat anterior, Guvernul suedez a comandat un lot de vehicule noi de luptă de infanterie CV90 de la BAE Systems pentru Ucraina.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te