VIDEO Prima navă cu cereale din Ucraina aparține Turciei. Siria cară cerealele furate de ruși

DE Adina Mutăr | 31.07.2022 - 16:47
Prima navă cu cereale din Ucraina aparține Turciei/foto: anadolu agency

Prima navă din convoiul cu cereale ucrainene de export a fost încărcată în portul Ceornomorsk, potrivit unui comunicat al președinției. Volodimir Zelenski și diplomați străini au fost de față la eveniment.

SHARE

Zelenski a subliniat că Ucraina rămâne „garantul securității alimentare globale”, iar  deblocarea exportului de cereale va permite prevenirea penuriei de alimente, precum și a foametei și a haosului politic în țările care au nevoie de produse alimentare.

„Primul vas, prima navă este încărcată, de la începutul războiului. Este vorba de o navă turcească. Portul a început să funcționeze”, a declarat Zelenski.

Exportul de cereale va începe odată cu plecarea mai multor nave, ce vor forma un convoi. 

„Partea noastră este complet pregătită. Am trimis toate semnalele către partenerii noștri - ONU și Turcia, iar armata noastră garantează situația de securitate. Ministrul Infrastructurii este în contact direct cu partea turcă și cu ONU, așteptăm un semnal de la ei”, a adăugat Zelenski.

Ambasadorii SUA, Marii Britanii, Italiei, Canadei, Germaniei, Turciei, precum și reprezentanți ai UE și ONU s-au numărat printre cei care l-au însoțit pe Zelenski.

Săptămâna trecută, Turcia, ONU, Rusia și Ucraina au semnat un acord pentru redeschiderea a trei porturi ucrainene - Odesa, Cernomorsk și Iujni - pentru cerealele blocate de luni de zile din cauza războiului dintre Rusia și Ucraina, care se află acum în a șasea lună.

Pentru a supraveghea exporturile de cereale ucrainene, miercuri a fost deschis oficial un centru comun de coordonare la Istanbul, format din reprezentanți ai Turciei, ONU, Rusiei și Ucrainei, pentru a permite transportul în siguranță, cu nave comerciale, a produselor alimentare și a îngrășămintelor comerciale din trei porturi ucrainene cheie din Marea Neagră.

Citește și

VIDEO Rusia îl incită pe Orban să-și „recupereze” teritoriile locuite de maghiari

VIDEO Cum arată submarinele NATO care pot distruge Rusia în 30 de secunde

În timp ce prima navă pentru export de cereale era pregătită pentru încărcare, o navă siriană ce transporta cereale furate de ruși din Ucraina a ancorat în portul Tripoli din Liban, a declarat un ministru libanez.

„Ministerul Agriculturii și Biroul General al Vămilor urmăresc evoluțiile privind nava siriană, care transporta făină și orz furate din Ucraina și care a ancorat în portul Tripoli”, a declarat ministrul libanez al Comerțului, Amin Salam, pentru cotidianul libanez Annahar.

Ministrul a precizat că nava a fost sancționată de Statele Unite. Ambasada Ucrainei la Beirut a avertizat într-un comunicat că „importul de grâu și orz aparținând Ucrainei și furate de Rusia va dăuna relațiilor libanezo-ucrainene”.

Presa locală a relatat că pe nava care a plecat dintr-un port din Crimeea se aflau 5.000 de tone de făină și 5.000 de tone de orz.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te