VIDEO Prima escadrilă ucraineană F-16, gata să nimicească pozițiile rusești. Când intră în luptă?

DE Daniel Toșa | Actualizat: 11.03.2024 - 13:15
Prima escadrilă ucraineană F-16, gata să nimicească pozițiile rusești. Când intră în luptă? - Foto: Profimedia images

Prima escadrilă ucraineană F-16, gata să nimicească pozițiile rusești. Când intră în luptă? 12 piloți ucraineni vor fi pregătiți să piloteze avioane de luptă F-16 în condiții de luptă încă din această vara.

SHARE

O escadrilă de piloți de F-16, gata antrenați pentru misiuni de luptă, vor ar putea intra în război contra Rusiei în luna iulie 2024, după 10 luni de pregătire în Danemarca, Marea Britanie și Statele Unite.

Prima escadrilă ucraineană F-16, gata să nimicească pozițiile rusești. Când intră în luptă? 

Totuși există un impediment major pentru Kiev, întrucât până la întoarcerea piloților în Ucraina, doar șase F-16 vor fi livrate din cele aproximativ 45 de avioane de luptă promise de aliații europeni.

Publicația americană The New York Times scrie că avioanele de luptă și piloții instructori îi așteaptă în prezent pe piloții ucraineni la noul centru de pregătire de la baza aeriană de la Fetești, care ar trebui să joace un rol crucial în pregătirea ucrainenilor.

Antrenamentul piloților ucraineni pe avioane occidentale moderne este „fulgerător de rapid”, comprimând ani de pregătire la câteva luni.

Citește și: VIDEO F-35A, certificat pentru atac nuclear. Harta cu țările din Europa care vor răspunde Rusiei

Limba engleză, una dintre „blocajele” piloților ucraineni care învață „tainele” F-16

Cu toate acestea, procesul avansează mai lent decât sperau Ucraina și aliații săi, deoarece piloții au trebuit să învețe foarte bine limba engleză și practicile militare occidentale pentru a folosi eficient F-16.

Publicația amintește că antrenamentul piloților ucraineni a început în luna august a anului trecut la o bază aeriană din sudul Danemarcei, dar "abilitățile lor lingvistice și cunoștințele despre tehnologiile de zbor occidentale au încetinit procesul".

Citește și: Nu este exclus un atac nuclear rusesc în Ucraina. America este pregătită

Potrivit oficialilor danezi, piloții ucraineni au început pregătirea pentru zboruri abia în ianuarie 2024.

Danemarca, Olanda, Norvegia și Belgia s-au angajat să trimită aproximativ 45 de aeronave în Ucraina, ceea ce este suficient pentru trei escadrile mici. Danemarca va trimite primele 6 avioane la sfârșitul primăverii, iar alte 13 vor sosi până la sfârșitul anului și în 2025, potrivit The New York Times.

Alte țări nu au stabilit încă data de livrare a F-16-urilor lor. Ministerul Apărării din Olanda, care a promis că va furniza 24 de avioane de luptă, a declarat că le va păstra până când Ucraina va fi pregătită să le primească.

Citește și: VIDEO Tren cu zeci de lansatoare de rachete românești surprins la Suceava, la 50 km de Ucraina

Există, de asemenea, o nevoie de personal de întreținere a avioanelor de vânătoare. În prezent, aproximativ 50 de tehnicieni ucraineni sunt instruiți în Danemarca pentru a susține și repara aeronavele, precum și pentru a lucra cu kituri de armament.

Avioanele F-16 sunt atât de complexe încât necesită de obicei între 8 și 14 persoane pentru a le întreține pe fiecare.

Oficialii au declarat că antreprenorii occidentali din domeniul apărării vor trebui să escorteze avioanele în Ucraina și să rămână cu ele până când vor exista suficiente echipaje ucrainene pentru a le întreține în mod corespunzător, un proces care ar putea dura ani de zile.

În plus, potrivit publicației, necesitatea de a repara pistele de aterizare militare învechite și deteriorate de război din Ucraina ar putea întârzia intrarea în război a F-16.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te