VIDEO Tren cu zeci de lansatoare de rachete românești surprins la Suceava, la 50 km de Ucraina

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 11.03.2024 - 18:48
Tren cu zeci de lansatoare de rachete românești MLRS APR-40, surprins în drum spre Ucraina - Foto: captură video

Un tren cu zeci de lansatoare de rachete românești MLRS APR-40 a fost surprins în zona nodului feroviar de la Verești, județul Suceava, aproape de Ucraina.

SHARE

UPDATE Newsweek România a cerut un punct de vedere de la Ministerul Apărării și așteaptă un răspuns.

Citește și: VIDEO România a deplasat 32 de vehicule militare la 100 de km de granița cu Ucraina. Care e motivul?

Întrebările către MApN:

„După cum vedeți în video un tren tras de o locomotivă CFR MARFA cu echipament militar trece cu viteza foarte mare prin Veresti, judetul Suceava, aproape de UCraina
Va rog sa imi comunicati:

Cand a fost efectuat transportul?

Ce echipament militar era transportat?

De unde venea echipamentul militar si unde mergea?”

Vom publica răspunsul în cel mai scurt timp.

Un filmuleț postat de „Alo,Iasi”, în care un tren CFR Marfă încărcat cu zeci de lansatoare de rachete românești MLRS APR-40 trece prin zona nodului feroviar de la Verești, județul Suceava, a devenit viral pe Facebook, adunând peste 200.000 de vizualizări și 900 de comentarii în mai puțin de 24 de ore.

Sursa nu precizează direcția în care se îndrepta trenul cu echipament militar, dar mai mulți utilizatori au scris că acesta se îndrepta spre granița cu Ucraina, Vama Siret aflându-se la circa 50 de kilometri.

Deocamdată NU avem o confirmare oficială din partea MInisterului Apărării.

Autenticitatea imaginilor nu poate fi verificată din alte surse independente. Potrivit „Alo,Iasi”, filmulețul ar fi fost realizat pe 7 martie 2024. 

Citește și: VIDEO DAC-urile românești de 40 de ani, coșmar pentru soldații lui Putin. Gata de atac în 3 minute

Tren cu zeci de lansatoare de rachete românești MLRS APR-40, surprins în drum spre Ucraina

Din imagini, se observă că trenul militar are 26 de vagoane încărcate cu lansatoare de rachete românești MLRS APR-40, unele simple, alte cu remorca specială pentru muniție. MLRS-urile APR-40 simple sunt încărcate câte două pe un vagon, iar cele cu remorcă ocupă o platformă întreagă. 

Lansatoare multiple de rachete românești MLRS APR-40 au fost dezvoltate la Aerostar Bacău și Sunt montate pe șasiuri de camion DAC 665T sau, în funcție de generație, de DAC 15.240 DFAEG, echipat cu un motor diesel Deutz de 7,1 litri, cu 6 cilindri în linie și 236 cai putere, tractiune 6x6 și viteza maxima de 85 km/h, cu capacități foarte bune de înaintare în teren accidentat.

Citește și: VIDEO În anii `80-`90, camioanele DAC „66” au luptat în Irak sau Siria. Cum se descurcau pe teren

Sistemul de rachete APR-40 are la bază sistemul sovietic BM-21 "Grad" MLR dezvoltat în anii 1960. Dar a fost modernizat și îmbunătățit de specialiștii Aerostar Bacău.

Dispune de 40 de tuburi de lansare pentru rachete de 122 de milimetri, 4 rânduri a câte 10 tuburi și poate trage atât foc cu foc, câte o rachetă, cât și salve. În 30 de sucunde, MLRS APR-40 poate trage toate cele 40 de proiectile. În funcție de tipul rachetei folosite, raza de acțiune a sistemului poate ajunge la circa 40 de kilometri. Nu este foarte precis, dar face „ploaie” de obuze. 

Pe lângă faptul că lansatoare multiple de rachete românești MLRS APR-40 oferă o mobilitate foarte bună, grație capacităților off-road ale autoșasiurilor DAC, un alt avantaj al sistemelor este faptul că sunt gata de tragere în 3 minute de la găsirea locației ideale, iar echipajul este format doar din trei oameni, inclusiv șoferul. 

Pe câmpul de luptă, sistemele MLRS APR-40 merg alături de camioane de asistență, eventual și cu remorcă, care transportă muniția aferentă. Acestea dispun de macarale de 6 tone pentru încărcarea rachetelor. 

Armată Română dispune și de o versiune îmbunătățită de MLRS APR-40, denumită Larom MLRS.

Această versiune a fost dezvoltată de Aerostar SA, în colaborare cu IMI din Israel, și are la bază un șasiu de camion DAC 25.360 DFAEG - echipat cu motor MAN 2866 LF 24 (6 cilindrii in linie, 11.967 cmc, 360 CP, Euro 3), cutie de viteze tip ZF 16 151 OD (mecanică, sincronizata cu 16+2 trepte de viteză), tracțiune 6x6 și sarcină utila de 26.000 kg. 

Pe un singur sistem Larom MLRS sunt utilizate două containere de lansare care pot lansa rachete de două calibre - rachete Grad standard de 122 mm și rachete IMI LAR Mk.4 de 160 mm.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te